Близу са първите, които бяха санкционирани заради подвеждане на потребителитеБлизу има приходи от близо 90 милиона лева

Близу е първата компания, която отнася глоба за подвеждане на потребителите. Комисията за защита на конкуренцията наложи сериозна санкция на компанията, част от която е и цифровият оператор. Глобата, която Близу ще трябва да плати, е в размер на близо един милион лева и по-конкретно - точно 887 260 лева. Това е един процент от нетните приходи на дружеството за 2013 година, както е по закон.

[caption id="attachment_425250" align="alignright" width="300"]Близу отнесе глоба Близу отнесе глоба[/caption]

Проста сметка показва, че при това положение нетната печалба на Близу Медиа е почти 90 милиона лева. Санкцията е наложена заради нелоялна конкуренция и подвеждане на потребителите и е наложена след като в Комисията е постъпил сигнал от недоволен клиент, който е подписал договора си при едни условия, а в последствие от компанията са го изменили.

Човекът е платил за абонамент за телевизия и интернет, към които да получи и бонус пакет пет спортни и две други програми, всичко това на промоционална цена. Няма и шест месеца след подписването на договора обаче каналите, които уж влизат в промоционалния пакет, са спрени. При това без клиентите да бъдат информирани каква е причината за това.

На всичкото отгоре малко след спирането на пакета на потребителите, от Близу започват да предлагат отново абсолютно същия, но срещу допълнително заплащане. Което означава, че клиентите, които са били привлечени от възможността за безплатно гледане на въпросните програми, ще трябва да си плащат, за да продължат да ги гледат.

Което е в пълно противоречие с добрите търговски практики и е откровено подвеждаща потребителите информация, целяща само да им вземе парите, предават от Агенция ПИК. Това пък от своя страна накърнява интересите не само на клиентите на Близу, но и на конкурентите на фирмата. И се санкционира от закона.