Синът на Христо Бисеров увеличава банковата си сметка

Семейството на скандалния ексдепутат от ДПС Христо Бисеров продължава да богатее на гърба на всички българи, които плащат високи сметки за ток – научаваме от „България днес”. Огромната сума е спечелена от фирмите за производство на зелена енергия но доведения му син Ивайло Главинков – отбелязва изданието. Макар двамата да са обвиняеми, дружествата и до ден днешен не са запорирани. Формална причина за това е забуксувалото вече година разследване срещу тях. В средата на месец ноември, миналата година Христо Бисеров и наследникът му бяха официално обвинени за пране на пари. Повод е получен сигнал от ДАНС, в който са посочени десетки преводи на огромни суми от сметки на 58-годишния ексдепутат в Швейцария към фирма на сина му в Македония. Оттам милионите се прехвърляли към офшорки, регистрирани на Сейшелските острови – разясняват от прокуратурата.

[caption id="attachment_425034" align="alignleft" width="300"]Христо Бисеров Разследването срещу Христо Бисеров е наникъде[/caption]

Веднага след повдигнатите обвинения на двамата бе назначена финансова ревизия. Тя целеше да изясни дали имуществото им, включително сметките в Швейцария, отговаря на обявените пред данъчните техни доходи. Година по-късно ревизията още не е приключила. В същия момент подобна проверка при шефа на КТБ Цветан Василев приключи само за 2 месеца и всички негови фирми вече са запорирани. Буксуването на проверката дава възможност на Ивайло Главинков да се разпорежда преспокойно с бизнеса си. Чрез няколко фирми той е собственик на фотоволтаични централи за десетки милиони. Според Закона за енергетиката НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата произведена от „зелените” централи енергия на цени, десетки пъти по-високи от пазарната, за срок от 20 години. Платените от енергийните дружества пари впоследствие надуват сметките на всеки потребител в страната. Заради свръхизгодни договори и цени собствениците на такива централи отчитат без проблеми огромни печалби на светло – разяснява изданието. Само една от тях – Агророуд е успяла да натрупа в сметките си близо милион лева от продажбата на ток – дава пример „България днес”.

Ще се измъкне ли Христо Бисеров сух от ситуацията, предстои да разберем.