Йордан Бакалов призна, че завод „Миджур” има политическа подкрепа

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов направи скандално признание за завод „Миджур”.

В сутрешния блок на bTV Йордан Бакалов заяви, че последната версия за адския взрив в завод „Миджур”, по която се работи, е човешка грешка. Служебният вътрешен министър обаче категорично отхвърли твърдението на собственика на завода – Валери Митков, че става въпрос за саботаж. Той подчерта, че на този етап няма доказателства, че в резултат на саботаж се е стигнало до мощната експлозия на 1 октомври в цех за утилизация на мини в завод „Миджур”, която отне живота на 15 човека.

[caption id="attachment_424997" align="alignright" width="300"]Йордан Бакалов призна, че завод „Миджур” има политическа подкрепа Йордан Бакалов призна, че завод „Миджур” има политическа подкрепа[/caption]

Йордан Бакалов посочи, че още при подписването на договора за утилизация, Министерството на отбраната е дало становище, за да се избегнат подобни последствия. Според министъра мините, които са обезвреждали служителите на завод „Миджур”, са много опасни, а освен това количеството им е било твърде голямо. Друг е въпросът защо Междуведомствената комисия е дала разрешение за струпването на огромен брой боеприпаси на едно място. Йордан Бакалов направи скандално разкритие, заявявайки, че по всяка вероятност заводът е бил подкрепян от политически фигури.

Служебният министър заяви, че има известни подозрения под чии протекции е собственикът на завод „Миджур” Валери Миков, но не разполага с доказателства. Той е категоричен, че е крайно време бизнесмените в страната да започнат да инвестират в безопасни условия на труд, а не само в яхти, коли и вили. Вътрешният министър изрази надежда, че случаят няма да бъде потулен. Но пък в същото време се предполага, че хората, които са предизвикали адския взрив вече не са измежду живите. Йордан Бакалов заяви, че има институция, която може да посочи кой е виновен и кой не и допълни, че не е в характера му да сочи някого с пръст. По повод на отминалите предсрочни парламентарни избори, министърът подчерта, че действията на МВР са довели до три осъдителни присъди за търговия с гласове, пише novini.bg.