БСП имат конкретни изисквания към ГЕРБ, за да ги подкрепят за управлениетоБСП ще поиска декларация за национално съгласие, по подобие на тази от 1997 година

БСП има конкретни изисквания към ГЕРБ, за да подкрепят евентуален кабинет, съставен от тях. От левицата са готови да съдействат на Бойко Борисов и партията му, за да бъде осигурена стабилност в държавата. За тази цел обаче на първо място червените ще настояват да бъде гласувана декларация за национално съгласие, в която да бъдат поставени основните приоритети пред бъдещи кабинет. Подобна декларация беше изготвена и през 1997 година след злополучното управление на правителството на Жан Виденов.

[caption id="attachment_424993" align="alignright" width="300"]БСП имат конкретни изисквания към ГЕРБ БСП имат конкретни изисквания към ГЕРБ[/caption]

Тогава приоритети бяха влизане на България в Европейския съюз и НАТО, борба с престъпността, а също и въвеждане на валутен съвет. Все още не е ясно за какви приоритети ще преговарят двете партии на срещата им днес. От БСП са обявили исканията си по 12 основни точки, като на първо място по важност са поставили преминаването от плосък към прогресивен данък, а също и семейно подоходно облагане.

По този въпрос обаче има сериозен шанс двете партии да не се разберат, тъй като от ГЕРБ си държат на плоския данък. Другото искане на социалистите е държавата да издържа образованието в общинските и държавните училища. Освен това от левицата настояват за по-голяма ангажираност на държавата в сферата на здравеопазването, както и за нова пенсионна реформа, която да обвързва възрастта за пенсиониране с продължителността на живота.

Левицата настоява и за продължаване на проекта за"Южен поток", а също и за АЕЦ Белене. От БСП искат още да се използват технологии за проучване и добив на шистов газ, както и за пълна реиндустриализация на България, научиха от Агенция ПИК.