Не се очаква съществена промяна на времето до края на октомври

Едва ли има някой, който не се любува на топлите и слънчеви дни, с които ни радва октомври.

Със сигурност обаче си задавате въпроса до кога ще продължат те. Прогнозата по дни за октомври сочи, че има вероятност в петък и събота през новата седмица да превали и да захладнее. Не се очаква обаче съществена промяна на времето през октомври. И през следващите дни времето през нощта ще е тихо и ясно, а сутрешните температури в преобладаващата част от България ще са 4-9 градуса. Очакваните минимални температури по Черноморието са 12-13 градуса, а за София – 5 градуса. Прогнозата на НИМХ към БАН сочи, че през деня времето ще остане сравнително тихо. Ще преобладават слънчевите часове като вероятността за временни увеличения на облачността над източните райони от страната не е изключена.

[caption id="attachment_424968" align="alignright" width="300"]Не се очаква съществена промяна на времето до края на октомври Не се очаква съществена промяна на времето до края на октомври[/caption]

В ранните сутрешни часове ще ниска слоеста облачност на места в низините, възможна е и появата на мъгла. Не се очаква съществена промяна на дневните температури. Максималните ще се движат в интервал 20-25 градуса, в София – около 23 градуса. Най-топло ще е времето в югозападната част на страната, където температурите ще достигнат до 27 градуса.

Временни увеличения на облачността не са изключени и по Черноморието, но валежи не се очакват. Предимно слънчево ще се задържи и над планинските райони. Възможни са временни увеличения от висока или средна облачност. В низините и котловините, утрото във вторник ще е мъгливо или пък с ниска слоеста облачност. Предимно слънчево и топло ще е в часовете около и след пладне като максималните температури ще са около 20-25 градуса. Временни увеличения на облачността се очакват в сряда. Те ще започнат от изток на запад, но само в отделни райони е вероятно да прекапе слаб дъжд, пише Блиц.

Като цяло не се очаква съществена промяна на метеорологичната обстановка в страната до края на октомври.