Нови промени в закона пак погват жилищата с климатициНарушителите на новата разпоредба за климатиците в блоковете ще бъдат санкцонирани със солидни глоби

Нови глоби за собствениците на климатици предвиждат промени в закона за устройството на територията. Целта на новата разпоредба е да се сложи край на отоплителните тела, които висят по фасадите на блоковете. И по този начин загрозяват самата сграда и съответна и цялостната визия на който и да е град.

[caption id="attachment_424930" align="alignright" width="300"]Пак глоби за собствениците на климатици Пак глоби за собствениците на климатици[/caption]

За щастие на собствениците на жилища с климатици обаче новата разпоредба ще важи само за апартаментите, които са ново строителство. Промените в закона предвиждат от сега нататък при строежа на всяка една нова сграда, в нея да бъдат обособени специални ниши, които да крият външната част на климатиците, така че самата фасада на постройката да не бъде загрозена.

Въпросните промени вече са били обсъдени от обществения съвет, който е бил специално свикан от вицепремиера от служебния кабинет Екатерина Захариева, която заема и поста на служебен регионален министър.

Любопитното е, че и според сега действащото законодателство, сгради с климатици по тях представляват нарушение, тъй като според Закона за устройството на територията външни тела не могат да бъдат монтирани по фасадата на която и да е обща жилищна сграда.

В момента обаче собствениците бягат от отговорност като вадят за блока си акт 16. Благодарение на който климатиците се третират като съоръжения и съответно за тя не е необходимо специално разрешително. И който акт 16 връзва ръцете на контролните органи и не им позволява да налагат глоби за загрозения външен вид на сградите, поне докато някой от съседите не се оплаче от това, обясняват от vsekiden.com.

По абсолютно същият начин стои и въпросът с остъклените тераси, които по принцип също се водят незаконни.