Изплува нова версия за покушението на банкера Емил Кюлев

В края на този месец се навършват 9 години от покушението на банкера Емил Кюлев. Той беше показно убит на кръстовището между булевард "България" и "Димитър Несторов".

Камери са запечатали мига на покушението. От видеозаписите става ясно, че предполагаемият убиец се навъртал от по-рано на мястото на покушението и е очаквал жертвата да мине от там, пише "Телеграф". Минути след покушението на Емил Кюлев от там е минал със служебния си автомобил и тогавашният премиер Сергей Станишев.

Лицето, което се вижда на камерите, е било задържано малко след това. Въпреки записите, до повдигането на обвинение така и не се е стигнало. И до ден днешен няма обвинен за убийството на Емил Кюлев.

До последно банкерът не се е притеснявал от покушение, тъй като се е движел без охрана. Много често той е можел да бъде забелязан да се движи сам в центъра на столицата. Поръчителят на Емил Кюлев е знаел много добре този факт и се е възползвал от него.

Emil_Kiulev-10Към момента на разстрела на Емил Кюлев, активите на банката му са възлизали на 1 милиард. При подобни случай, най-често се приема, че зад убийството стоят бизнес мотиви и желание от страна на враговете на жертвата да сложат ръка на бизнеса му. Версиите за покушението на Емил Кюлев са около 10. Последната гласи, че той е бил ликвидиран от човек, който е искал да се сдобие с банката му.

Според едно от твърденията, в основата на покушението е невърнат дълг от страна на банкера. Сочени за поръчители са Майкъл Чорни, Жоро Илиев и Маргините. Чорни е бивш съдружник на Емил Кюлев, а Маргините са били негови конкуренти в застрахователния бизнес.

Поръчителят на Емил Кюлев е мислел, че след отстраняването му ще се сдобие с неговата империя, пише БЛИЦ.