КТБ извърши незаконна сделка

КТБ отново блесна със скандално нарушение.

Справка в данните на инвестиционни посредници сочи, че КТБ е продала акции на обща стойност 4 милиона евро. Сделката е била извършена преди една седмица въпреки забраната на Комисията за финансов надзор КТБ да търгува с акции на борсата, след като бе поставена под специален надзор. Специалисти са категорични, че този факт автоматично прави сделката незаконна и тя не може да бъде регистрирана в Централния депозитар.

[caption id="attachment_424620" align="alignright" width="300"]КТБ извърши незаконна сделка КТБ извърши незаконна сделка[/caption]

Общата стойност на продадените дялове на КТБ е 106 700 акции, всяка от тях на стойност 37.49 евро, пише „Монитор”. Запознати посочват, че цената е само с 3 лв. по-ниска в сравнение с последната цена на акциите на КТБ на Българската фондова борса преди търговията да бъде прекратена заради решението на БНБ институцията да бъде поставена под специален надзор. Акциите се равняват на малко повече от 1.6% от капитала на КТБ. Сделката е била извънборсова. Посредник на КТБ е била УниКредит Булбанк, а компанията купувач е била представена от София Интернешънъл Секюритиз. От Комисията за финансов надзор уточняват, че сделките, сключени извън регулирания пазар не са под юрисдикцията им и не се контролират от тях. От БНБ пък твърдят точно обратното. Очевидно институциите отново ще си прехвърлят топката на отговорността до безкрай.

Представители от финансовата сфера твърдят, че не е изключено сделката да е фиктивна между свързани фирми с цел да се намали счетоводната печалба и да се спести от данъци. Вера Ахундова от фейсбук групата КТБalive коментира, че ако КТБ отвори, някой ще успее да калкулира сериозна печалба, тъй като акциите й веднага ще се покачат. Ако обаче КТБ фалира, ще спести от данък. Тя алармира, че дъщерната фирма на КТБ - ТБ „Виктория” продължава да бъде източвана от подставени лица и квестори, които вземат огромни хонорари. Архундова посочва, че служителите на КТБ са били принуждавани чрез заплаха от уволнение да подписват документи с невярно съдържание, пише pik.bg.