Според Валери Митков, заводът в Горни Лом е станал жертва на саботаж

Няколко дни след адския взрив, отнел живота на 15 души, собственикът на завод "Миджур" в Горни Лом – Валери Митков проговори пред Нова тв за трагедията.

Той е категоричен, че до взрива в един от цеховете в завода в Горни Лом е в резултат на саботаж или външна намеса. Позовавайки се на добрите си познания в тази област, Валери Митков заяви пред Диана Найденова, че е невъзможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такъв адски взрив. Той посочи, че в завода в Горни Лом са били утилизирани хиляди противопехотни мини. В този случай обаче Валери Митков е на мнение, че мините са били активирани от бризантно вещество.

[caption id="attachment_424616" align="alignright" width="300"]Според Валери Митков, заводът в Горни Лом е станал жертва на саботаж Според Валери Митков, заводът в Горни Лом е станал жертва на саботаж[/caption]

Видимо разстроен от трагедията, в която изгуби и сина си, собственикът на завода в Горни Лом заяви, че е ужасно, допълвайки, че не може да си представи що за болен мозък трябва да е този, който е извършил подобно деяние. Валери Митков посочи, че не е задължително взривът да е бил иницииран от цеха и подчерта, че този взрив е можело да бъде иницииран от София, Белград, Ню Йорк… Той така и не намира отговор на въпроса защо се е случило в неговото предприятие и заяви, че ако е подозирал, че може да се случи подобно нещо, никога не би изпратил сина си на сигурна смърт, както и двама от близките си приятели, с които се познават от повече от две десетилетия.

Валери Митков отказа да говори за сина си. На въпроса на Диана Найденова свързан с него, той отговори, че много боли, допълвайки, че има неща, които не могат да бъдат описани с думи. Той призна, че е убит от мъка, тъй като няма по-ужасна трагедия от това родители да изпрашат децата си от този свят. По отношение на твърденията на служители в завода в Горни Лом, че са взимали по 250 лв. заплата, Валери Митков заяви, че е разпоредил да бъде извършена проверка, от която става ясно, че заплатите са били в размер на 6-700 лева. Вече е провел разговори с част от семействата на жертвите. Някои от тях са проявили разбиране, докато други го нападнали. В заключение Валери Митков посочи, че е научил за адския взрив в завода в Горни Лом от радиото.