Драматични промени в листите на БСП във Велико Търново

БСП се разкъсва от нова драма.

В листите на партията във Велико Търново са настъпили драматични промени. При все, че поради непонятни причини Весела Лечева бе поставена на последно място в кандидат-депутатската листа на БСП в този район, тя е спечелила най-голям дял от преференциалния вот – 3 238 гласа. На практика резултатът на Весела Лечева представлява 16.7% от общия брой гласове (19 398), дадени за коалиция „БСП-Лява България”.

[caption id="attachment_424528" align="alignright" width="300"]Драматични промени в листите на БСП във Велико Търново Драматични промени в листите на БСП във Велико Търново[/caption]

По този начин световната шампионка по борба твърдо се нарежда на второ място в листата за кандидат депутати от БСП за Велико Търново. Все още обаче дали гласовете на партията, които червените редици са получили в старопрестолния град ще бъдат достатъчни за втори мандат. Резултатите на РИК-Велико Търново сочат, че водачът на листата на коалиция „БСП-Лява България” във Велико Търново Мариана Бояджиева е получила 965 преференциални вота. В 9 496 бюлетини, гласоподавателите не са се възползвали от възможността да упражнят правото си на преференциален вот. Политически наблюдатели посочват, че на практика този факт идва да покаже, че ръководството на БСП отново е напълнило листите си с партийни послушници, милионери и кариеристи. В същото това време на заден план са останали утвърдени имена като Весела Лечева, която обаче на практика е получила най-ценното – доверието на симпатизантите на БСП, пише pik.bg.

Междувременно стана ясно, че след поредния крах на изборите, председателят на БСП Михаил Миков е предложил да подаде оставката си. В нощта след изборите, той е заявил пред „своите”, че е готов да подаде оставката си, съобщава „Стандарт”. Висши социалисти, както и водачи на листи обаче категорично отхвърлили тази възможност, твърдейки, че не той е виновен за лошите резултати на парламентарните избори. Дори и най-отявлените критици на апарата на БСП са отчели факта, че Михаил Миков няма и 100 дни на председателското място в партията, за да му се търси отговорност за краха. Те обаче поискали Миков да извърши спешни анализи и радикални реформи в редиците на БСП, пише Блиц.