Трагедията в Горни Лом е заради престъпна небрежност от страна на ръководствотоСобственикът на фаталния завод в Горни Лом пренебрегвал предписанията от Инспекцията по труда

Трагедията в Горни Лом, която отне живота на 15 души, е довела до редица уволнения. Това издаде Йордан Христосков, служебният социален министър. Той обаче отказа да даде повече пояснения чии глави са хвръкнали заради фаталния инцидент.

[caption id="attachment_424532" align="alignright" width="300"]Престъпна небрежност е довела до трагедията в Горни Лом Престъпна небрежност е довела до трагедията в Горни Лом[/caption]

Министърът обяви още, че вече е ясна официалната причина за взрива в завода за боеприпаси "Миджур", който доведе до смъртта на 15 от работниците, които са се намирали в цеха, който е гръмнал. Христосков е категоричен, че в случая вината е изцяло на ръководството на завода, което е проявило престъпна небрежност при осигуряването на безопасна работна среда.

Работодателят неведнъж умишлено е пренебрегвал предписанията към фабриката му, дадени от Инспекцията по труда след направени многократни проверки. Собственикът обаче не се е вслушал в препоръките и на своя глава е пренебрегнал инструкциите на Инспекцията. Заради постоянните нарушения и липсата на елементарна безопасност се е стигнало и до взрива на 1 октомври, който буквално помете двамата цеха на завода, заедно с намиращите се в тях хора.

Към думите му се присъединяват и останалите работници в "Миджур". Те разкриват, че освен, че са работили при нечовешки условия, не са имали право дори да отидат до тоалетната по време на смяната си. Която пък винаги продължавала много дълго. Нормите им също били нечовешки и често пъти се случвало да не получават заплати, ако не успеят да свършат работата си.

Министър Христосков увери, че виновниците за взрива в Горни Лом ще бъдат наказани, предават от "24 часа". Семейства на загиналите пък ще получат по 10 хиляди лева кръвнина, а също и 540 лева еднократна помощ.