Цар Самуил и ослепените му войници нямали място в учебницитеОслепената армия на цар Самуил дори не се споменава в учебниците по история на третокласниците

Ослепената армия на цар Самуил отпада от учебниците по история за трети клас! Поредната скандална недомислица, за съжаление, е абсолютен факт. На връх отбелязването на 1000 години от смъртта на владетеля се оказа, че учениците няма да учат за ослепената му армия, тъй като тя нямала място в учебниците им. Бърза справка в учебника на издателство "Просвета" по "Човек и общество" показва, че действително на децата се обяснява, че цар Самуил се е борил за независимостта на България срещу Византия.

[caption id="attachment_424521" align="alignright" width="300"]Цар Самуил и армията му нямат място в учебниците Цар Самуил и армията му нямат място в учебниците[/caption]

През 1014 година обаче в един момент сърцето му просто "спряло да тупти", пишат авторите. Без изобщо да споменават за ослепените български войници, което всъщност не причинило смъртта на владетеля. Липсва и каквато и да е информация за изгубената битка, вследствие на която византийският император Василий, останал в историята като "Българоубиец", залавя и ослепява войниците ни, оставяйки на всеки 100 по един с едно око, за да ги води.

Професор Мария Радева, един от авторите на учебника, не можа да даде смислено обяснение за фрапантния пропуск. Тя надуто заяви само, че журналистите не бива да коментират неща, които не разбират, тъй като ослепяването на войниците на цар Самуил нямало място в учебната програма. В същият този учебник битките на цар Симеон Велики срещу Византия са отбелязани единствено като факт, който обаче не е оставил кой знае колко трайна следа в миналото на България.

Думата "заптиета" пък не се използва изобщо и вместо нея турците са си имали полицаи, които са заловили Апостола на свободата Васил Левски, видяха от "24 часа".