Цар Самуил и ослепената му армия – аут от учебниците, не били подходящи

Цар Самуил и ослепената му армия – аут от учебниците, не били подходящи
5 (100%) 1 vote

Цар Самуил и ослепените му войници нямали място в учебниците

Ослепената армия на цар Самуил дори не се споменава в учебниците по история на третокласниците

Ослепената армия на цар Самуил отпада от учебниците по история за трети клас! Поредната скандална недомислица, за съжаление, е абсолютен факт. На връх отбелязването на 1000 години от смъртта на владетеля се оказа, че учениците няма да учат за ослепената му армия, тъй като тя нямала място в учебниците им. Бърза справка в учебника на издателство „Просвета“ по „Човек и общество“ показва, че действително на децата се обяснява, че цар Самуил се е борил за независимостта на България срещу Византия.

Цар Самуил и армията му нямат място в учебниците

Цар Самуил и армията му нямат място в учебниците

През 1014 година обаче в един момент сърцето му просто „спряло да тупти“, пишат авторите. Без изобщо да споменават за ослепените български войници, което всъщност не причинило смъртта на владетеля. Липсва и каквато и да е информация за изгубената битка, вследствие на която византийският император Василий, останал в историята като „Българоубиец“, залавя и ослепява войниците ни, оставяйки на всеки 100 по един с едно око, за да ги води.

Професор Мария Радева, един от авторите на учебника, не можа да даде смислено обяснение за фрапантния пропуск. Тя надуто заяви само, че журналистите не бива да коментират неща, които не разбират, тъй като ослепяването на войниците на цар Самуил нямало място в учебната програма. В същият този учебник битките на цар Симеон Велики срещу Византия са отбелязани единствено като факт, който обаче не е оставил кой знае колко трайна следа в миналото на България.

Думата „заптиета“ пък не се използва изобщо и вместо нея турците са си имали полицаи, които са заловили Апостола на свободата Васил Левски, видяха от „24 часа“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Цар Самуил и ослепената му армия – аут от учебниците, не били подходящи”

  1. Angelina Mednikarova

    окт. 08. 2014

    Боже Господи – ПРОФЕСОР МАРИЯ РАДЕВА???????????? Мария, Мария, ти даже не заслужаваш да чистиш и улиците в едно с ромските чистачи! Некадърнице, каква професорка си и ка си станала професор? Ето от такива връзкари – станали професори по втория начин и издали учебник по втория начин, и даден достъп този неин чудовищен учебник да влезе в програмата на учениците по втория начин, трябва да бъде изгонен отвсякъде, да й бъде отнета титлата и да чисти входове, ако намери, защото бедния, изстрадал български народ чисти входове, няма къде да работи, работи на разни "президенти" на фирми по 18 часа на ден за жълти стотинки, а тази ще ми се прави на УМНИЦА!!!!!!!!!!

Добавете коментар