Георги Близнашки уредил заем за страната, който да бъде ратифициран от следващото правителствоГеорги Близнашки е подготвил парите след договорка с Европейската инвестиционна банка

Георги Близнашки, служебният министър председател на България, е уредил страната ни да вземе заем и то в не малък размер. Според запознати премиерът от служебния кабинет е договорил нов заем за държавата от Европейската инвестиционна банка, който е в размер на цели 500 милиона евро. Тези пари все още не са отпуснати, необходимо е преди това да бъде сключено споразумение между България и банката. Периодът на заема е за шест години - между 2014 и 2020 година.

[caption id="attachment_424502" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки Георги Близнашки[/caption]

Целта на отпуснатите средства е да бъдат осигурени пари, за да се увеличи националния ресурс за финансирането на проекти по инфраструктурата на страната - строеж и ремонт на магистрали и пътища, а също и на жп инфраструктурата и изграждане на нова канализация за ВиК. Конкретната сума е изчислена на база предложението на Николина Ангелакова, служебен министър на транспорта, която предложи България да увеличи дяла си при съфинансирането на магистралите от 15% на 50%. В хазната обаче няма достатъчно средства, за да бъде покрито това предложение, затова се налага тегленето на допълнителен заем.

Освен отпускането на средствата се подготвя и Меморандум за сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие. Целта е да бъде подпомогната конкурентоспособността, за да бъдат развити малкия и средния бизнес, а също и сферата на енергетиката. Планира се изграждането на административен капацитет във властите по места, който ще се грижи за изпълнението на проектите, изпълнявани със средства от Европейския съюз.

Разработването на двете споразумения се извърша под контрола на Илияна Цанова, която заема поста служебен вицепремиер по европейските фондове. Цанова напусна сигурната си работа в Лондон, за да стане част от кабинета на Георги Близнашки, припомнят от Агенция ПИК.