100 години от Първата световна война (Размина ли се третата?)

100 години от Първата световна война (Размина ли се третата?)
5 (100%) 1 vote

Първата световна война започна преди 100 години, разминахме ли се третата?

Светът отбелязва 100 години от Първата световна война. Докато България се тресе от политически кризи и е в трескаво очакване на резултатите от избора на нов парламент и правителство, останалата част от света отдава почит на геройски загиналите в Първата световна война.

Официално войната започва на 28 юли 1914 година, когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия по повод убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд. В последвалите месеци, голяма част от останалите държави в Европа се намесват в конфликта, а по-късно и останалата част от света.

Помни ли светът уроците от Първата световна война 100 години след нея?

Помни ли светът уроците от Първата световна война 100 години след нея?

Краят на септември, началото на октомври се провеждат едни от най-ожесточените боеве на френско-германската граница. А през октомври 1915 година и България се включва във войната, като цената за участието й е връщането на Вардарска Македония, Северна Добруджа, както и района на Комотини. Резултатът обаче бяха нови териториални загуби, както и редица санкции от страна на Европа.

Първите дни на октомври Япония обявява хегемонията си над немските колонии. Германска Микронезия, Нова Гвинея. Нападнати са и Каролинските острови, както и Маршаловите острови. През октомври е сключено споразумение за подялба на немските колонии отвъд Екватора между Япония, Австралия и Нова Зеландия, което пък дава възможност на Русия да обезопаси добре азиатските си територии.

От средата на годината продължават честванията по повод Първата световна война, а в последните дни светът облекчено си отдъхна, че трета световна може и да няма. Русия и Украйна изглеждат помирени, Европа омекна спрямо Москва, а Вашингтон насочи вниманието си към Ислямска държава. По всичко изглежда, че световен военен конфликт заради Украйна няма да има, а ситуацията в Близкия Изток изглежда толкова напрегната, че САЩ насочи цялото си внимание към Мала Азия, отклонявайки най-после поглед от Европа. Остава да видим дали световните лидери помнят уроците от Първата световна война, за да не допуснат избухването на трета такава.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар