Бъдещите депутати ще прибират доста „скромна” сума всеки месец

Оказва се, че бъдещите депутати ще прибират всеки месец доста „скромни” възнаграждения за труда си.

Новите депутати, които избрахме ще получават най-малко по 4 430 лева месечно, отбелязва „Труд”. В тази сума се включва основната заплата в размер на 2 658 лева (тройно на средната работна заплата на наетите в обществения сектор през второто тримесечие – 886 лв), както и безотчетните финансови средства за кафета, сътрудници, костюми и цветя, на които избраниците на народа имат право. Медията акцентира и върху факта, че 43-то Народно събрание вероятно ще е най-раздробеното в българската история от 1989 година насам.

[caption id="attachment_424361" align="alignright" width="300"]Бъдещите депутати ще прибират доста „скромна” сума всеки месец Бъдещите депутати ще прибират доста „скромна” сума всеки месец[/caption]

Във водещото си заглавие пък „Сега” отбелязва, че ГЕРБ може да са спечелили изборите, но не и властта. Предстоят тежки проблеми при формирането на нов кабинет и силно фрагментиран парламент, предвиждат политическите наблюдатели. Изданието допълва, че БСП е претърпяла пълен крах в големите градове. И този път сигналите за манипулиран вот валяха в ЦИК като из ведро, а Кърджали пък би рекорда по ниска избирателна активност. След като победителят в парламентарните избори ГЕРБ се сдоби с 90 депутата, започват преговорите за коалиция. За съставяне на стабилно правителство са необходими поне 121 народни представители.

Вестник „Преса” пък отбелязва, че най-трудното не е минало, а тепърва предстои, а „Стандарт” акцентира, че е настанало „Време за мъже”. Ежедневникът „24 часа” пък дава пример за наказателен вот, отбелязвайки, че след адския взрив в Горни Лом, настъпи есента на общественото недоволство. Хората до такава степен са се отчаяли, че не виждат изход от тежкото положение и мизерния живот, който водят. Немалка част от обществото е убедено, че няма полза от гласуване, тъй като всички политици, са „от един дол дренки”. Жителите на село Горни Лом бойкотираха политиците като отказаха да упражнят правото си на вот, пише dnes.bg, а „Стандарт” допълва, че жителите на варненския квартал „Аспарухово”, които бяха застигнати от апокалиптично наводнение, също не вярват на политиците, пише pik.bg. Е, господа политици, очевидно дойде времето, в което ще трябва да изсърбате попарата, която сте си надробили!