Адският взрив в завод „Миджур” в Горни Лом е бил въпрос на време

След взрива в завод „Миджур” в Горни Лом, който отне живота на 15 човека, излязоха наяве скандални разкрития.

Оказва се, че Емил Митков, който е бил изпълнителен директор на сравнения със земята завод за боеприпаси в Горни Лом е хващал лично да реже мини пред служителите. Целта му била да демонстрира как боеприпасът може да бъде обезвреден за максимално кратко време, твърдейки, че този начин не представлява никаква опасност за служителите. Припомняме, че Емил Митков, който е син на собственика на завод „Миджур” в Горни Лом също е сред жертвите на адския взрив. Този факт е изплувал още след първите дни от разследването, пише „Телеграф”, позовавайки се на собствени източници.

[caption id="attachment_424352" align="alignright" width="300"]Адският взрив в завод „Миджур” в Горни Лом е бил въпрос на време Адският взрив в завод „Миджур” в Горни Лом е бил въпрос на време[/caption]

Завод „Миджур” в Горни Лом било заринато догоре с боеприпаси и поради тази причина се гонела по-висока норма. Само ден преди адския взрив в завода били стоварени нови шест тира с противопехотни мини от южната ни съседка Гърция. Шефът на завода искал да закара новите мини в складовете си в кв. „Сеславци” в София, където да ги обезвредят. Служба КОС към V РУП обаче категорично отказали искането му, тъй като в договора за утилизация с Гърция било посочено изрично, че това действие ще се извършва в завода, който се намира в близост до Горни Лом. Поради тази причина ръководството притискало служителите да работят още по-бързо като им било възложено да покриват нормата от 100 мини на смяна.

Разследващите смятат, че в бързината технологичният процес по обезвреждането е бил съкращаван. Те са попаднали на двама работници (на 22 и 20 години), които са били назначени на работа, без дори да преминат през елементарно обучение по обезвреждането на противопехотните мини. За момента разследващият екип е изградил две основни хипотези. Според едната от тях, в мините е имало непознато вещество освен тротила, което е изненадало служителите. Другата версия пък гласи, че е изпробван нов метод, който да съкрати значително технологичния процес по обезвреждането на мините, пише pik.bg.