Истината за зловещата трагедия в изпепелените фабрики в Горни Лом излезе наяве

Истината за жестоката трагедия в Горни Лом, която почерни страната ни преди дни, излезе наяве. Животът на 15-те загинали работници е бил отнет поради човешка небрежност. Изтичането на амониева селитра е причината за жестокия инцидент.

Есперимент с опасния тор е довел до трагедията в Горни Лом. От няколко дни пред предприятието имало поставени табели, че то е спечелило два нови европейски проекта, свързани с изпробването на нов вид взривни екологични вещества. Едно от тези вещества е била именно амониевата селитра, която вдигна завода във въздуха.

Емил Митков, който е син шефа на злополучното предприятие професор Валери Митков и също загина при взрива, посещавал изключително рядко предприятието на баща си, но винаги когато бил там, той правел опасни експерименти.

[caption id="attachment_424350" align="alignright" width="300"]Горни Лом Изтичането на амониева селитра е причината за взрива в Горни Лом[/caption]

Поредният експеримент на Емил Митков е причината за зловещия взрив в Горни Лом, който погреба 15 души. Предприятието е имало множество актове за нарушения през последните години. Всички те са постъпили в прокуратурата в Белоградчик, но нито един от тях няма решение.

"Всеки ден" научи, че над скандалния професор, собственик на фабриките в Горни Лом, има разпънат не само политически, но и съдебен чадър. Той разчитал на покровителството на Георги Първанов.

Само за последните няколко месеца са били издадени общо 7 акта за установени нарушения и нередности в предприятието. Съставените актове са били с препоръки за подобряване на условията за труд, както и затварянето на предприятието до пълно отстраняване на нередностите в него. Въпреки това, нито едно от предписанията на експертите не е спазено от ръководството и това е довело до зловещата трагедия.

Сред загиналите работници беше и синът на Валери Митков. Оказва се, че това не е единствената трагедия в живота на собственика на завода. Преди няколко години съпругата на Валери Митков загинала при нелеп инцидент. Дърво убило жената на собственика на завода в Горни Лом, разкриха близки на загиналите работници.