Девет дела има заведени срещу фаталния завод за боеприпаси в Горни ЛомСобствениците на завода в Горни Лом не са плащали цял куп санкции заради нарушенията си

Девет дела има заведени срещу завода в Горни Лом, който се взриви и превърна буквално на пепел 15 души, работещи в него. Оказа се, че срещу фаталния завод "Миджур" се точат дела от цели седем години, които са били гледани от Административния съд във Видин в периода между 2007 и 2014 година.

[caption id="attachment_424293" align="alignright" width="300"]Девет дела срещу завода в Горни Лом Девет дела срещу завода в Горни Лом[/caption]

Две от тези дела са за наказателни постановления, които са били наложени на фабриката от инспекцията по труда във Видин след направени проверки. След като инспектори са огледали мястото, са били установени множество нарушения по отношение на нормите за безопасност на труда. Голяма част от тях изобщо не са били спазени.

Заради това съдът е постановил глоба за собствениците на "Миджур", която е в размер на 10 хиляди лева. Освен това е наложена и санкция в размер на 1500 лева поради неизплащане на допълнителни възнаграждения за извънредни часове работа. Липсва обаче информация дали тези глоби са били заплатени от шефовете на завода-убиец в Горни Лом.

Някои от делата пък са били върнати на районния съд в Белоградчик заради редица процесуални нарушения, което е наложило повторното им разглеждане.

Освен това в съда във Видин предстои да бъдат разгледани и две нови дела, отново свързани с нарушения от страна на фаталния завод. Едното е за отказ за достъп на служители на полицията до определен участък от фабриката, а другото е за липса на съгласие за доставка на мини от Гърция, които все пак са достигнали до Горни Лом, предават от vsekiden.com.

В момента военнослужещи оглеждат пораженията, нанесени от взрива.