Петгодишно дете може да остане без наследствена пенсия, въпреки че загуби и майка си, и баща си в Горни ЛомЗагиналите в Горни Лом се водят за изчезнали заради липсата на тленни останки

Невероятен правен абсурд се разиграва след трагедията в Горни Лом. Оказа се, че 15-те човека, които загинаха в адския взрив в предприятието за боеприпаси "Миджур" се водят изчезнали. Причината за това е липсата на каквито и да тленни останки, тъй като взривът буквално е превърнал всичко в пепел.

[caption id="attachment_424283" align="alignright" width="300"]Загиналите в Горни Лом се водят изчезнали Загиналите в Горни Лом се водят изчезнали[/caption]

При положение, че останки липсват пък общината не може да издаде смъртен акт на нито един от загиналите. Така на практика жертвите на адската експлозия в завода в Горни Лом по документи се водят само изчезнали.

Заради това наследниците им може да останат и без парично обезщетение за смъртта на близките си. Най-фрапиращ е случаят с петгодишното дете, което остана кръгло сираче след като и майка му, и баща му загинаха в адския взрив.

Детенцето остава само с 25-годишния си брат, но за момента и на двамата е отказана наследствена пенсия, научиха от "24 часа". По закон е нужно всички наследници да изчакат поне година, преди да поискат "изчезналите" им роднини да бъдат обявени за мъртви и минимум пет години след това, за да получат някаква пенсия след смъртта им.

От Министерски съвет обявиха, че са наясно с този проблем и затова се опитват да ускорят нещата, за да може роднините на трагично загиналите хора да получат обезщетенията си.

Засега петгодишното дете и брат му ще получат еднократно 1080 лева помощ - по 540 на човек. Евентуално по-късно могат да се борят и за пенсия, равна на сбора на пенсиите, които буха получили родителите, ако бяха живи.

Право на такива пенсии имат децата до 18-годишна възраст или до 21 години, ако детето влезе в университет.