Иран с предупреждения към Турция заради Ислямска държава

Гласувайте за статията

Иран посъветва Турция да не се меси, заради напрежение в Близкия изток

Иран се обърна към Турция с предупреждение за влошаване на ситуацията в Близкия изток, след намерението на южната ни съседка да се намеси в борбата срещу главорезите от джихадистката терористична групировка Ислямска държава.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф предупреди Турция за влошаване на ситуацията в региона, след решението на Анкара да разреши военна намеса в Сирия и Ирак.

В телефонен разговор с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, Зариф разкритикува избрания метод за борба с тероризма и изрази загриженост, че каквито и да били акции биха влошили ситуацията.

„В сегашната ситуация страните от региона трябва да действат отговорно и да избягват да допринасят за влошаване на ситуацията”, подчертал Зариф в този разговор, пишат от a1on.mk.

Иран с предупреждения към Турция заради Ислямска държава

Иран с предупреждения към Турция заради Ислямска държава

Турският парламент вчера с голямо мнозинство прие резолюция, с която одобри предложението на правителството за даване мандат на армията за трансгранични операции в Сирия и Ирак срещу членове на джихадистката група Ислямска държава, както и разполагането на чуждестранни сили в турски военни бази и преминаването им през територията на Турция при сухопътни операции.

С решението на парламента, турската армия получи мандат, считан от 4 октомври, да провежда трансгранични действия в рамките на операцията на международната коалиция срещу Ислямска държава. Освен това, парламентът одобри да бъде позволено на чуждестранни военни сили да използват турската територия за операции срещу Ислямска държава и в двете съседни държави.

Решението на турските власти, подразни Техеран, където е съсредоточен голяма част от контингента на джихадистите. Страната предупреди Турция да внимава за политиката и тона, който задава, тъй като рискува да застраши и без това неспокойната ситуация в района. Междувременно се очаква САЩ и НАТО да изпратят военни части в Турция, за да организират атаки срещу ислямската организация. Всичко това доста изостря обстановката в района, а в Турция полицията и военните са в повишена бойна готовност заради риска от атентати срещу държавните учреждения.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар