Присъдата на М-тел е факт

М-тел най-после получи присъда. Съдебното решение е постановено от ВАС. Доводът на съдиите от върховната инстанция за постановяване на решението е, че гигантът е използвал нелоялна тактика за привличане на клиенти. Потребителите на М-тел, които са закупили мобилни апарати на лизинг, са станали жертва на нелоялната търговски трикове от страна на мобилния гигант.

Служители са били инструктирани да лъжат клиентите, обещавайки им, че след изтичането на договора, който сключват при закупуването на апарата, телефонът им ще бъде разкодиран безплатно. Оказва се, че това не е така и клиентите, които желаят телефона им да бъде разкодиран след изтичането на договора, трябва да заплатят определена сума, която никак не е малка.

[caption id="attachment_424230" align="alignright" width="300"]М-тел М-тел за нелоялна търговска практика[/caption]

Служителите на М-тел умишлено спестявали на клиентите си тази подробност. Информация за разкодирането на мобилните апарати има на сайта на гиганта. Това на практика означава, че потребителите, които нямат достъп до мрежата, ще направят неинформиран избор при сключването на договор с М-тел.

КЗП вече е извършила проверка по случая и е установила, че компанията предоставя на клиентите си код за разкодирането на мобилните им апарати срещу сума, посочена в ценовата листа на М-тел.

Становището на КЗП е, че мобилният гигант е използвал нелоялна търговска тактика за привличане на нови клиенти. Решението на съда е в сила от днес и според него всеки един потребител, сключил договор при подобни обстоятелства, има право да прекрати предсрочно договора си.

Потребителите на М-тел имат право да прекратят договорите си предсрочно и да претендират за обезщетения.

Право за предявяване на иск за обезщетение потребителите на М-тел имат до 5 години след влизането на съдебното решение в сила, пише ПИК.

Ако и Вие сте клиентите, станали жертва на измама от М-тел, може да предявите иск срещу гиганта.