Историите на загиналите в Горни Лом са повече от трагични!

Немотията и голямата алчност на собственика на барутната фабрика остави много къщи в Горни Лом и близките села сиротни. Село Средогрив се прости с трима свои съселяни. Иван, съпругата му Венера и 51-годишната им комшийка милка тръгват на работа във фабриката, за да не се приберат никога повече.

Тримата са втора смяна в цеховете, където се обезвреждат гръцките мини. Но преди да започнат работния ден, той завършва. Трагично. Семейството има двама сина – на 25 и на 5 години. Хората ги познават като работливи и скромни хора. Преди години 45-годишните съпрузи работили в Кипър, после от години се трудили в барутния завод.

[caption id="attachment_424206" align="alignright" width="300"]Горни Лом Близките на загиналите в Горни Лом изплакаха: Животът ни свърши[/caption]

Миналата година и големия им син заминава на гурбет в Гърция, но се връща след месец. Той също работил с родителите си във фабриката втора смяна, но напуснал. Сега двамата братя завинаги остават да се грижат един за друг, сами. 51-годишната Милка живее във Видин, но се прибрала на село, за да гледа майка си, която била болна и на легло. Започнала работа във „взривната”, както я наричали местните.

Съпругът й е шофьор на рейс, а тази година дъщеря й ще бъде абитуриентка, но без майка си. Хората се молят дано да се е отървала от лапите на смъртта, но надеждата е нулева. Жената работила винаги втора смяна, за да обслужва тежко болната си родителка.

Трима мъже от миньорския градец Чипровци също не са се прибрали от работа. Единият е баща на малко дете, другите също имат семейства, които са си изплакали очите, за да ги чакат.

Преди известно време много повече хора от Чипровци са си вадели хляба във фабриката, сега там са останали да работят само тримата. Които никога повече няма да се върнат по домовете си.

Защото вестите от барутната фабрика са ужасяващи. От близките пет села и градчета работниците всеки ден пътували до местоработата си. Немотията е принудила хората, въпреки тежките условия и ниското заплащане да работят в този опасен завод. За да не се завърнат никога повече при близките си.