Аралско море е унищожено заради действия на СССРАралско море беше четвъртото най-голямо езеро в света, сега от него няма и следа

Аралско море изчезна! Четвъртото по големина езеро в света буквално е унищожено, а причината е базхаберните действия на управляващите още по времето на Съветския съюз. Две снимки, направени със сателит и публикувани от НАСА показват плачевното състояние, в което се намира някога едно от най-големите езера в света. От кадрите се вижда ясно, че Аралско море е почти изцяло пресъхнало, а причината за това не е някакъв природен катаклизъм, а единствено и само човешката глупост и безхаберие.

[caption id="attachment_424200" align="alignright" width="300"]Аралско море сега (вляво) и през 2000 година Аралско море сега (вляво) и през 2000 година[/caption]

Още през 1960 година СССР решава да стартира проект, с който да напои сухите земи в днешни Казахстан, Туркменистан и Узбекистан, за да може в тези равнини да бъде отглеждан памук. За да бъде изпълнен този проект са отклонени двете най-големи в местността реки, които всяка година дължат пълноводието си на топенето на снеговете.

Именно тези реки се вливат в Аралско море, превръщайки естествения водоизточник в четвъртото по големина езеро в света. Заради което си е заслужил и името си. След отклоняването на реките, земите действително се превръщат в плодородни ниви за памук и други земеделски култури. Действията на властите в Съветския съюз обаче почти напълно пресушават Аралско море.

[caption id="attachment_424202" align="alignleft" width="262"]Аралско море преди старта на проекта Аралско море преди старта на проекта[/caption]

Серията от снимките на сателита започват от 2000 година, когато езерото вече няма нищо общо с това, което е било преди старта на проекта. За малко повече от 30 години водното равнище в него е спаднало с цели 16 метра. Което прави по почти 2 метра на година. Така постепенно от огромното езеро са останали няколко по-малки езерца - Северно и Южно Аралско море.

Между 2009 и 2014 година свиването на езерото продължава, въпреки обилните валежи, видяха от obekti.bg. И нищо чудно в един момент да изчезне напълно, алармират специалисти.