Вътрешният министър с нови разкрития за трагедията в Горни Лом!

Преграда е спасила жителите на село Горни Лом да не бъдат ударени от взрива, унижощил барутната фабрика в близост. Това разкри служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия. Сега се разнищват неуредиците, които са съпътствали съществуването на барутния погреб.

Вътрешният министър от служебния кабинет посочи, че подобен взрив като този в Горни Лом той не помни да е виждал. Според неговото мнение хората, които са били на смяна в това време не са имали изобщо шанс да се измъкнат живи. Йордан Бакалов уточни, че днес сутринта на мястото на трагичния инцидент и двата цеха са влезли тринадесет следователи, избрани и изпратени лично от главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Те ще разнищват причините, довели до страшната трагедия.

[caption id="attachment_424194" align="alignright" width="300"]Горни Лом Излизат все повече нови разкрития за страшната трагедия в Горни Лом[/caption]

Служебният министър на вътрешните работи посочи още доклад на Министерството на вътрешните работи. Той е изготвен на 11-ти септември и според него са констатирани доста нарушения в цеховете в Горни Лом. Едното от тях е, че във фабрика „Миджур” имало в наличност 11 280 мини. Те обаче не са съхранявани в обезопасен склад, а в котелно отделение, което било крайно опасно. След като това е отчетено от органите на реда, мините са били преместени в склада.

Полицаите са констатирали и че в цеховете в Горни Лом има много повече взривоопасни вещества, отколкото била редно да се съхраняват. Освен това разстоянието между мините и останалите територии били също опасно близки. Повечето от нередностите били отстранени, сочи друг документ от 24-ти септември. На него стои и парафа на шефката на КОС.

През двете години – 2007 и 2010 лицензът на фабриката-убиец в Горни Лом е отнет, но впоследствие възстановен в съда. МВР също са дали отрицателно становище за работа на цеховете. Според Йордан Бакалов няма данни, че работници са разглобявали мините с метални чукове, каквато информация плъзна из медиите.

Собственикът на фабриката Валери Митков, сочен за голям масон и експерт по взривовете също останал изненадан от силата на взрива във фабриката му в Горни Лом.