Два пъти отнемали лиценза на завода в Горни Лом заради взривове, собствениците успявали да го възстановятШефът на фаталния завод в Горни Лом - с чадър от властите

Заводът "Миджур" в Горни Лом е трябвало да бъде затворен още през 2007 година. Тогава предприятието остава за пръв път без лиценз и причината е взрив. За щастие тогава се разминало без жертви. Това разкри служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Незнайно как обаче Валери Митков - шефът на дружеството-собственик на "Миджур" - "Видек" АД, е успял да възстанови разрешителното за работа и предприятието отново е отворило врати.

[caption id="attachment_424182" align="alignright" width="300"]Два пъти отнемали лиценза на завода в Горни Лом Два пъти отнемали лиценза на завода в Горни Лом[/caption]

През 2010 обаче последвал нов взрив, за щастие отново без жертви. Лицензът на "Миджур" отново бил отнет, но Митков за втори път успял да го възстанови, по незнайни начини. Според министър Бакалов, собственикът на фаталния завод в Горни Лом се е ползвал със сериозни протекции от властта, в противен случай няма как заводът му все още да работи след констатираните множество нарушения.

И най-вече да отвори врати след като лицензът му е бил отнеман цели два пъти. "Не е възможно една институция да каже, че този завод не трябва да работи, защото е опасен, а след това същият този орган да му възстанови лиценза", възмущава се Бакалов. Изтъквайки, че това може да стане факт единствено, ако над собственика на въпросното предприятие има сериозен чадър от страна на властите.

Служебният вътрешен министър разкри още, че за пръв път през живота си вижда толкова силна взривна вълна. Местните вече сравниха взрива с този в Хирошима. Самото село Горни Лом се е спасило като по чудо от взривната вълна. Метално преградно съоръжение е предотвратило експлозията да вземе повече жертви. Стената е ограничила взрива единствено в двата цеха, предават от vsekiden.com. Ако я е нямало, жертвите са щели да бъдат много повече, категоричен е министър Бакалов.