Древните геоглифи на Казахстан — мистерията е разгадана Преглеждания: 15260

Ритуални центрове или послания от други планети?
0
Оценете този post

Древни геоглифи в Казахстан озадачаваха учените за десетилетия наред. Днес загадката е разгадана

Древни геоглифи в продължение на столетия и дори хилядолетия озадачават човечеството. Учените се опитват да дадат някакво реално обяснение за причината за тяхното създаване и предназначението им.

Геоглифите са носители на мистериозни ритуали и вярвания — около тази хипотеза се обединяват повечето изследователи на древните огромни рисунки. Учените се надяват, че чрез изучаване на тези чертежи и форми скоро ще открият повече информация за древните ритуали в областите, в които те се срещат.

Мистериозните геоглифи в Казахстан бяха открити неотдавна и продължават да озадачават учените. За разлика от рисунките в Наска, те представляват форми, издълбани в земната повърхност, или очертани фигури чрез преместването на големи камъни от повърхността на земята. Необичайните геоглифи са с форми на свастика, кръг, кръст, квадрат с размер от 90 до 400 метра и по–сложни рисунки и скици. Те се срещат навсякъде по света. Най — популярни са тези в пустинята Наска в Перу, но геоглифи са открити и в Близкия Изток. Те се простират от Сирия до Саудитска Арабия, виждат се само от птичи поглед и все още са практически неизвестни за широката общественост.

Мистериозни геоглифи в Казахстан предизвикаха световна сензация
Мистериозни геоглифи в Казахстан предизвикаха световна сензация

Но откритите съвсем наскоро повече от 50 мистериозни форми, които могат да се видят по цялата повърхност на северен Казахстан са много по-различни от тях. Някои теории твърдят, че това са площадки на извънземни цивилизации, други смятат, че става въпрос за естествена ерозия, а трети са на мнение, че са изкуствено създадени от древни цивилизации. Последните теории обаче гласят, че става дума за ритуални площадки, където са извършвани различни церемонии в древността.

Ритуални центрове или послания от други планети?
Ритуални центрове или послания от други планети?

Геоглифите датират от преди почти 20 — 25 столетия и са очевидно част от религиозните култове на древните народи. Но от кого са оставени, с каква цел са сътворени, какво е тяхното послание, все още остава загадка, казват археолозите от Казахстан, пишат от idividi.com.mk.geo3 geo2

Откакто за първи път геоглифите бяха забелязани благодарение на Google Earth, учените използват радари, с цел да се анализират формите. Изследването показа, че на местата, където се срещат огромните рисунки, има останки от антични структури, които предполагат, че геоглифите са създавани за различни ритуали.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.