15 души са изгорели живи във взрива в Горни Лом, две от жертвите са жениТелата на жертвите от Горни Лом овъглени до неузнаваемост

Заводът в Горни Лом, в който смъртта си намериха 15 души, ще бъде затворен завинаги. Това заяви Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Той изтъкна, че в реда на работата са допускани системни фрапиращи нарушения, заради което целият завод никога повече няма да отвори врати. За съжаление обаче тези мерки идват твърде късно, коментират хората.

[caption id="attachment_424144" align="alignleft" width="300"]Съпругата на един от загиналите в Горни Лом работници Съпругата на един от загиналите в Горни Лом работници[/caption]

Взривът в Горни Лом взе 15 жертви, съобщиха официално спасителните екипи малко по-рано днес. 13 от тях са мъже, сред жертвите има и две жени. В адския взрив са загинали чичо и племенник, а също и съпруг и съпругата му, които оставят петгодишното си дете сираче. Експлозията е била толкова силна, че телата на всички загинали буквално са били разкъсани на части.

Всичко във фаталния цех е толкова овъглено, че е невъзможно да бъдат различени останките на жертвите на взрива, предават от Агенция ПИК. Поради тази причина близките на загиналите се надяват на някакво чудо някой от работниците в цеха да е успял да се отклони по някакъв начин и все още да е в околността ранен, но жив.

Сред загиналите е и Емил Митков, синът на собствениците, както Валери Цокин и Мирослав Чернев - другите двама директори на завода. Според информация на служителите, тримата са били там, тъй като вчера се е извършвало пускането на нова технология, за която обаче е нямало проведен инструктаж за безопасност. Не е ясно дали това точно е довело до взрива, каквато е една от версиите.

Другите две са човешка грешка и старо оборудване. Заради трагедията в Горни Лом, служебният министър-председател Георги Близнашки обяви утрешният 3-ти октомври за ден на национален траур.