Три са версиите за ужаса в Горни Лом, при който загинаха 15 душиВ завода в Горни Лом няколко пъти са установявани нарушения

Три са основните версии за трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души. Експертите работят по три възможности, довели до ужаса. Първата е нарушения в самата организация на работата. Вече стана ясно, че в завода няколко пъти са правени проверки, които са констатирали нарушения, като последната е била на шести август. Тя е установила цели 13 нередности - липса на авариен изход, старо оборудване, както и липса на инструкции за безопасност. Освен това чували, пълни с взривни вещества са били съхранявани на нерегламентирани за това места. Въпреки всички написани актове за нарушения обаче мерки така и не са били взети.

[caption id="attachment_424134" align="alignleft" width="300"]Три са версиите за взрива в Горни Лом Три са версиите за взрива в Горни Лом[/caption]

Втората версия, по която работят разследващите е експеримент с нов продукт. Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, от вчера във взривилия се завод в Горни Лом е започнало въвеждане на нов продукт, по напълно експериментална схема. За което обаче нямало проведени никакви инструкции. За момента обаче липсва официално потвърждение, че това има някаква връзка с фаталния взрив, убил всички работници в един от цеховете.

Сигурно е обаче, че именно заради новата технология, в цеха са се намирали ръководителите му, а също и синът на собственика - Емил Митков, на 29 години. Всички те са загинали вследствие на взрива.

Не е изключен вариантът експлозията да е причинена от човешка грешка. Йордан Христосков, служебният социален министър, разкри, че работниците са вземали безобразно ниски заплати, по-ниски и от минималното месечно възнаграждение. Последните им възнаграждения са били под 240 лева. Служителите пък били назначавани без никакви изисквания към образование или опит, и започвали работа след провеждан кратък курс на обучение.

Нищо чудно поради липса на компетентност да е била допусната фатална грешка, предават от vsekiden.com.