Михаил Миков призова правителството да обяви национален траур

Председателят на БСП Михаил Миков направи скандални разкрития във връзка с трагедията в завода в Горни Лом.

В ефира на Нова тв Михаил Миков не скри, че основният проблем в отдалечените райони, а и като цяло в страната, е безработицата. В този ред на мисли той посочи, че заради голямата безработица, ширеща се в страната, върху работниците от завода в Горни Лом е бил упражняван натиск. За никого не е тайна, че често пъти частният капитал злоупотребява с безопасността на труда. Правят се както икономии от работните заплати, така и от предписанията за безопасност на труда, с цел печалба.

[caption id="attachment_424068" align="alignright" width="300"]Михаил Миков призова правителството да обяви национален траур Михаил Миков призова правителството да обяви национален траур[/caption]

Както вече стана ясно, от Агенцията по безопасност на труда, служба КОС към МВР и екологичните служби са правили редица предписания, които очевидно не са били изпълнени. Михаил Миков призова премиера Георги Близнашки да обяви национален траур и допълни, че в подобни ситуации е нечовешко да се водят политически разговори. Той обяви, че прекратява предизборната кампания на БСП и допълни, че може да продължи провеждането на разговори с хората, но не може да става и дума да продължат концертите. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също обяви, че прекратява предизборната кампания на партията.

По-рано шефът на НСПБЗН (Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”) ген. Николай Николов обяви в сутрешния блок на Нова тв, че още снощи са изпратени четирима психолози, които да говорят с роднините на служителите, за които се смята, че са били в завода в момента на взрива. Той заяви, че според думите на собственика на завода в Горни Лом, синът му също е бил в завода по време на взрива, тъй като е трябвало да ръководи операциите по обезвреждане. Ген. Николов заяви, че на този етап не може да потвърди предварителната информация, че вчера пред завода е имало няколко гръцки тира с мини. Собственикът на завода твърди, че оптимизираните противопехотни мини са от гръцки произход, пише pik.bg. По непотвърдена информация, очакванията са жертвите от взрива да са най-малко 15 души.