Лъсна далаверата за милиони в основата, на която стои интересите на определен кръг от повишаване на цената на тока

Лидерът на социалистите в столицата Калоян Паргов направи скандалния разкрития за аферата, свързана с планираното от страна на енергийния регулатор увеличение на цената на електроенергията, което влиза в сила от утре Той разкри, че зад това стои далавера за милиони, в която главнодействащи лица са ГЕРБ и кабинетът на Георги Близнашки.

Калоян Паргов призова управляващите в момента да кажат колко пари са били изплатени на ВЕИ-тата за последните месеци и да си признае, че обслужва изцяло интересите на американските ВЕИ-та. Социалистът е категоричен, че давалерата за поскъпването на електроенергията защитава не обществения интерес, а интересите на кръга, свързан с възобновяемите енергийни източници, .

[caption id="attachment_423828" align="alignright" width="300"]цената на тока Далавера за 500 милиарда стои зад вдигането цената на тока[/caption]

Социалистът призова управляващите да представят данните, с които разполагат, пред обществото. Той заяви, че в далаверата за предстоящото вдигане с 10% на цената на електроенергията, са замесени близо половин милиард лева.

Той е категоричен, че всяко повишаване на цената на тока, дори и минимално, на този етап е необосновано. Калоян Паргов заяви, че ръководството на ДКЕВР се е уплашило от готвения протест по повод вдигането цената на тока и затова е променило часа на днешно си заседание. То беше насрочено за днес от 10 часа. По този повод бе насрочен и протест за тази сутрин от 10,00 часа пред седалище на енергийния регулатор.

Въпреки, че заседанието беше отменено за днес следобед, Калоян Паргов заяви, че шествие ще има от 10,00 часа. Той допълни, че протестите ще се състоят дори и при вероятност от минимално увеличение на цената на тока, например от 0,1%, докато не станат ясни причините за тези необосновани увеличения.

Калоян Паргов допълни, че служебният кабинет е инструмент в ръцете на ГЕРБ, която партията на Бойко Борисов използва за разрешаване на съществуващите проблеми в енергетиката, пише ПИК.

Според шефката на ДКЕВР е наложително увеличение на цената на тока от 50%, което се предвижда да бъде извършено плавно и на етапи. Първото повишение на цената на електроенергията ще бъде от 1 октомври и то ще бъде в размер на 10%.