Режим на тока очаква страната ни заради стачките на миньорите и лошото икономическо състояние на БългарияЗа напълно възможен режим на тока предупреди лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев

Режим на тока очаква България, ако управляващите, които и да са те, продължават с тази си политика. За това предупреди Константин Тренчев, лидерът на КТ Подкрепа. Според думите му, подобен развой на нещата е напълно реален при положение, че миньорите продължават да не получават заплатите си. "За да има ток, трябва да се добиват въглища, а за тази цел, някой трябва да ги изкопае", иронично представи ситуацията Тренчев.

[caption id="attachment_423814" align="alignleft" width="300"]Очаква ли ни режим на тока? Очаква ли ни режим на тока?[/caption]

"Само че на миньорите не им се плащат редовно заплатите и те спират да работят, за да изразят протеста си", изтъкна лидерът на КТ Подкрепа основната причина, която може да доведе България до режим на тока. Другата причина Тренчев открива в енергийния пръстен от централи, които се крепят една друга. Това е сериозен риск за страната ни, тъй като ако една от тези централи спре работа, пръстенът ще наруши цялостта си и произвежданият от останалите ток няма да бъде достатъчен, за да покрие нуждите на всички потребители в България. И ще се наложи режим на тока, още повече, че и работещите в момента централи са в окаяно икономическо състояние.

Тренчев беше категоричен още, че повишаването на цената на тока гарантирано ще повиши разходите на българите и то не само по отношение на потреблението. Лидерът на КТ Подкрепа е убеден, че по-скъпият ток ще се отрази на абсолютно всичко - от храната до предметите за бита. Той възнегодува срещу ненормално високата цена, по която се купува електроенергията от ВЕИ - 380 лева за мегават.

Вината за това Тренчев откри в депутатите, които са гласували и приели тази цена, предават от vsekiden.com. Затова той настоя да бъдат извадени на светло всички договори в бранша, за да се види кой е виновен за създадената каша.