Петро Порошенко: До 2020 година Украйна ще е световна военна сила

Гласувайте за статията

Петро Порошенко няма намерение да оставя Украйна беззащитна, ще превърне страната в световна военна сила

Петро Порошенко се кани да направи Украйна световна военна сила, съперничеща си със САЩ, Русия и Северна Корея. Въпреки че украинците стоплиха отношенията с руския президент, амбициите им да са военна сила, която да вдъхва респект не е отминала.

След като Русия заяви, че смята да възроди ядрената си програма, а сблъсъкът между нея и САЩ поне засега се размина, Петро Порошенко побърза да обяви, че Украйна няма да остане по-назад.

До 2020 година страната трябва да бъде достоен конкурент на Русия и САЩ. А също така, да разполага с достатъчно военна мощ, за да може да даде отпор на великите сили.

Петро Порошенко прави Украйна световна военна сила

Петро Порошенко прави Украйна световна военна сила

И докато България вече няма армия и като член на ЕС, разчита единствено на милостта на НАТО, то Украйна, въпреки амбициите си също да получи членство в съюза, няма никакво намерение да се отказва от армията си. Нещо повече–настоява да я разширява и развива, независимо какво е мнението на Брюксел по въпроса.

Официално правителството заяви, че смята да прави реформи във военното дело, които да помогнат на Киев да се справя по-ефективно с нарушения на суверенитета. Стратегията на програмата за реформи предвижда Украйна да се превърне в „военна държава“ до 2020 година, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация  на Петро Порошенко Дмитрий Шимке.

„Ние изхождаме от принципа, че Украйна трябва да стане военна държава“–казва той, цитиран от Интерфакс — Украйна.

Според Шимке, Украйна е държава, която е претърпяла нападение на своя територия и затова трябва укрепи секторите за сигурност. Страната може и да има желание да влезе в ЕС, но няма никакво намерение да се откаже от военната си сила и да разчита на помощ от НАТО, ако нещо се случи, или отново влезе в конфликт с Русия.

Програмата за реформа, според АП, предвижда увеличаване на военното финансиране до 1% през тази година и в размер до 5% от БВП през 2020 г. Нещо повече — реформите предвиждат, че в Украйна ще увеличи броя на военнослужещите — до 7 души на хиляда жители.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Петро Порошенко: До 2020 година Украйна ще е световна военна сила”

  1. spec

    сеп. 29. 2014

    До 2020 година Украйна ще е световна военна сила,
    kato chast or Russia)))

Добавете коментар