Екатерина Захариева призна, че няма пари за подготовка на пътищата за зимата

Вицепремиерът от кабинета на Георги Близнашки – Екатерина Захариева направи скандално признание.

Екатерина Захариева призна в прав текст, че в държавния бюджет няма финансови средства за подготовка на пътищата за зимния сезон. Това стана ясно от думите й, заявени пред журналисти в Пловдив. Думите на Екатерина Захариева бяха подкрепени и от директора на Агенция „Пътна инфраструктура” – Лазар Лазаров. Той обаче побърза да успокои обществото, че все пак има средства за пясък и луга, подчертавайки, че най-големият проблем на агенцията остава запълването и ремонтът на дупките по пътната мрежа на страната, пише Блиц.

[caption id="attachment_423735" align="alignright" width="300"]Екатерина Захариева призна, че няма пари за подготовка на пътищата за зимата Екатерина Захариева призна, че няма пари за подготовка на пътищата за зимата[/caption]

Тези признания дойдоха на фона на бялата снежна покривка, която покри високите места в страната. На връх Мусала снежната покривка вече е 40 сантиметра, а в района на Черни връх, връх Ботев – около 15 сантиметра. Пампорово също е с бяла шапка. Напук на факта, че в бюджета на държавата няма средства за подготовка на пътните настилки в страната за идния сезон, по всичко личи, че зимата тази година изглежда ще ни „зарадва” твърде рано. Това сочат и прогнозите на синоптиците от НИМХ към БАН, които твърдят, че сняг ще завали в цялата страна още на 19 октомври. След това няколко дни метеорологичната обстановка ще остане нестабилна и до 25 октомври ще се редуват топли със студени дни.

Днешното слънчево време ще се запази до сряда. Дотогава температурите ще продължат да се повишават чувствително и ще достигнат до 20-25 градуса. В сутрешните часове обаче в равнинните райони и в котловините ще има условия за образуване на ниска облачност или мъгла. В четвъртък със слабия до умерен вятър, от североизток-изток ще започне нахлуването на студен фронт. С увеличението на облачността, в отделни райони на страната се очакват слаби превалявания. В края на първата десетдневка на октомври, температурите няма да надвишават 14 градуса. Застудяването обаче ще е временно и в средата на месеца ще дойде и т.нар. циганско лято, пише pik.bg.