Светецът от Байлово дядо Добри призова да изчистим дявола от душите си

„България е на Бог кръстена” – твърди дядо Добри. „Всичко прави Бог за душите, за да не се трепем, и не иска вече да даваме на дявола душите си. Трябва да бъдем по-добри и да се обичаме, уважаваме и помагаме един на друг” – призовал старецът. С тези думи посрещнал дядо Добри кръщелника си Борислав Николов. Старецът приел Боби в скромната си къщичка в Байлово. „На портата с приятелката ми ни посрещна една от дъщерите му – Богдана, след което влязохме вътре и разговаряхме повече от два часа. Срещата беше изключително зареждаща и вдъхновяваща. Никога няма да забравим най-вече думите му за мълчанието. Той ни каза, че мълчанието изчиства разума и мислите. Освен това ни довери, че „който мълчи, той не греши” – споделя пред „България днес” кръщелника на дядо Добри Боби.

[caption id="attachment_423732" align="alignleft" width="300"]Дядо Добри Дядо Добри кръсти Борислав[/caption]

„За мен дядо Добри е последният таксидиот (пътуващ монах, събиращ помощи), който обикаля нашите храмове, за да изпроси пари благородно и да ги дари. Той е уникален и винаги съм искал той да ме кръсти. Щастлив съм, че това се случи” – споделя пред изданието Борислав. „Когато му казах, че искам да ми стане кръстник, той ми отговори: „На мен ми е писано да те кръщавам и да отговарям за теб пред Бог”. В събота столичанинът се върнал от Гърция и веднага отпътувал при дядо Добри, за да го види. „Предната вечер е сготвил уникална боб чорба съвсем сам. Хапнахме, беше страшно вкусна. Страхотно впечатление ни направи, че чете перфектно без очила, а е на 100 години. В стаичката му има много икони и книги на такава тематика, които чете без проблем” – споделя пред изданието Борислав. Дядо Добри бил в изключително добро разположение на духа, посрещнал кръщелника си и приятелката му радушно, нагостил ги, а след това ги изпратил сам до портата – пише изданието.

Наскоро Франс прес посвети свой материал на дядо Добри. "Един 100-годишен просят с износени дрехи е почитан като светец в България. Той се е превърнал в символ на добротата в една страна, опустошена от бедност и корупция" - отбелязва агенцията.