Омбудсманът е категоричен, че вложителите в КТБ ще си получат парите

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев зарадва вложителите в КТБ.

Той твърди, че КТБ е затворена по сценарий. Константин Пенчев определи случващото се в КТБ като пълно безобразие, но побърза да успокои вложителите в банката, че в крайна сметка ще си вземат влоговете. В ефира на TV7, омбудсманът бе категоричен, че вложителите в КТБ трябва да получат парите си, без оглед на това дали във фонда има достатъчно финансови средства или не.

[caption id="attachment_423719" align="alignright" width="300"]Омбудсманът е категоричен, че вложителите в КТБ ще си получат парите Омбудсманът е категоричен, че вложителите в КТБ ще си получат парите[/caption]

Константин Пенчев посочи, че има два сценария за развитие на ситуацията в КТБ. Първият от тях е БНБ да разреши КТБ да отвори врати и да започне оздравителните процедури. Другият пък е БНБ да отнеме лиценза на банката и така хората ще си получат парите, които са замразени от доста време насам. Той бе категоричен, се съгласно действащото законодателство в България, БНБ няма право да държи КТБ затворена. Омбудсманът смята, че в момента сценарият, по който е затворена КТБ е замразен, тъй като към момента сценаристът и режисьорът са се стреснали сериозно и обобщи ситуацията като „ни напред, ни назад”. В заключение Константин Пенчев изрази надежда, че българският съд ще уважи исканията на вложителите в КТБ, пише Блиц.

Припомняме, че вложителите в КТБ ще излязат на голям национален протест, който е насрочен за довечера в София. Основното им искане е държавата да се включи в оздравяването на КТБ, а шефът на Българската народна банка Иван Искров да подаде незабавно оставката си.

По-рано днес стана ясно, че решението на Българската народна банка да удължи особения надзор на КТБ, отива на съд. На специална пресконференция, председател на Християндемократическата партия на България (партньор на Реформаторския блок) – Ирина Абаджиева-Репуц обяви, че още утре ще сезира Върховния административен съд с жалба за отмяна на решението на БНБ от 16.09.2014 г. с което бе удължен особения надзор на КТБ.