КТБ може да успее да се разплати с вложителите си още през ноемвриОценката на КТБ ще приключи до дни, в началото на октомври

КТБ може да успее да се разплати с клиентите си още през ноември. Добрата новина беше съобщена от Румен Порожанов, който заема поста министър на финансите в служебното правителство. Пред камерите на Нова ТВ Порожанов заяви, че от министерството му обмислят да разпишат закона в България по такъв начин, че през ноември да има разплащане поне на гарантираните влогове на хората, които имат пари в КТБ.

КТБСпоред министъра това е съвсем реално да се случи, тъй като оценката на банката ще приключи до дни, в началото на октомври. Порожанов разкри, че Виенски фонд има интерес да направи оздравителен план за КТБ въз основа на направената оценка, което всъщност е най-добрият вариант за справянето с кризата във финансовата институция.

Другата опция пред КТБ е Българската народна банка да й отнеме лиценза. Това ще наложи Гаранционният фонд да започне да се разплаща с вложителите и да им възстанови поне размера на гарантираните от закона средства. Това обаче ще означава, че банката трябва да обяви фалит и да бъде поставена под специален надзор. Времетраенето на който е доста дълго - минимум три месеца, с опция за удължаване с още три.

За да бъде избегнато подобно развитие на нещата, от Министерството на финансите работят по закон, който да синхронизира българското законодателство по отношение на банките, с директивата на Европейския съюз. Енергийният министър Щонов пък заяви, че Фондът за гарантиране на влоговете всъщност разполага с доста по-ограничен ресурс от колкото в действителност е необходимо. Затова ще се наложи разликата да бъде компенсирана с емисия, която пък да бъде гарантирана от държавата, предават от vsekiden.com.