Възродената ВИС-2 ще следи за появата на терористични клетки у нас

В няколко региона членовете на ВИС-2 са били инструктирани да си отварят очите за вероятни членове на „Ал Кайда” или на близки до джихадистите от ИДИЛ – пише „България днес”. Самите висаджии не крият, че при опасност от терористична атака на наша територия била защитили държавата. В платформата ask.fm, където бе устроен своеобразен пресцентър, от групировката заявиха, че „ние не водим война с терористите, но ще пазим страната си и интересите й, както сме го правили винаги” – отбелязва изданието. Членовете на ВИС-2 винаги са се обявявали за патриоти и са се борили срещу опасностите отвън, независимо от каква посока идват. Възродителят на групировката Росен Карана наскоро в тв интервю припомни, че след 1989 г. мафиоти и „всякаква сволач” от Русия и бившите съюзни републики се появили във Варна и Бургас и всички българи по Черноморието дължат днешния си бизнес на Васил Илиев и неговата ВИС.

[caption id="attachment_423676" align="alignleft" width="300"]Росен Карана ВИС-2 Росен Карана обяви, че ВИС-2 има подкрепа във всеки град[/caption]

„Изгонихме руснаците от морето. Прогонихме и хората от бившите съветски републики. Иначе в България щеше да се случи това, което става в Украйна” – категоричен е Росен Карана. „Имам подкрепа навсякъде, във всеки град има висаджии” – каза още Карана, който се появи в предаването на „На светло” с черна маска на лицето. Предупреждението за хората около възраждащата се групировка идва в обстановка, в която България официално бе набелязана от ИДИЛ като нейна цел за създаването на огромен халифат, в който влизат целият Балкански полуостров и Испания. Първа цел след Сирия и Турция е именно България. От страниците на изданието става ясно, че наскоро във виртуалното пространство ще се появи информационен сайт на възродената групировка ВИС-2. Съратниците на братята Васил Илиев и Георги Илиев планират в него да има новини за новата групировка, както и исторически справки. В момента по сайта се правят последни корекции и в най-скоро време той ще се появи в интернет пространството.

Това е третото възраждане на ВИС. Основана през 1991 г. от Васил Илиев. След разстрела му през 1995 г. брат му Георги Илиев я преименува във ВИС-2. През 2005 г. той също е убит и оттогава стари висаджии изпитват носталгия по митичната групировка.