Синоптиците вещаят сняг в цялата страна

След няколкото слънчеви дни, студ и сняг ще сковат страната.

Това сочат прогнозите на синоптиците от НИМХ при БАН. Във вторник и сряда над страната ще се задържи слънчево и в повечето райони почти тихо. Температурите ще се повишат чувствително и ще достигнат стойности между 20 и 25 градуса. В сутрешните часове в котловините и низините ще се образува ниска облачност или мъгла. Още в четвъртък обаче от североизток-изток със слабия до умерен вятър ще започне да нахлува студен въздух. С увеличението на облачността се очаква в отделни райони да превали слабо.

sniagСлед като първият сняг в България вече падна по високите места като Мусала и Пампорово, синоптиците прогнозират, че сняг ще затрупа цялата страна до броени дни. Още в първите дни на октомври температурите ще започнат да се понижават бавно (с по 1-2 градуса) и в края на първата десетдневка максималните температури няма да надвишават 14 градуса. Застудяването обаче ще е временно и циганско лято със сигурност ще има. В средата на месец октомври облачността отново ще започне да отстъпва място на слънчевото време и температурите ще се покачат до 17-18 градуса. Първият сняг, който ще затрупа България се очаква да падне на 19 октомври. Синоптиците вещаят, че метеорологичната обстановка над страната ще се запази нестабилна до 25 октомври и ще се редуват доста хладни с топли дни.

Макар през последната седмица на октомври очакваните максимални температури да достигат едва 10-13 градуса, ни очаква доста приятно време, категорични са синоптиците. Средната месечна температура през октомври ще е в интервал 11-15 градуса. По високите полета тя ще е между 8 и 11 градуса. По традиция най-студено ще е в планинските райони, където средната температура за месеца ще е едва 4-8 градуса. Октомври също няма да ни пощади откъм дъжд, макар да обещава да ни изненада и със сняг на територията на цялата страна. Средната сума на валежите ще е 40-60 л./ кв.м., пише pik.bg.