ООН на спешна среща заради промените в климата

Гласувайте за статията

ООН на спешна среща заради промените в климата, иде ли нов апокалипсиса?

ООН организира спешна среща във връзка с промените на климата. Общността на обединените нации обяви конференция на високо ниво в Ню Йорк и то не само заради озоновата дупка. Според последните проучвания, озоновият слой е започнал да се възстановява. Но въпреки това драстичните промени в климата са проблем, който се задълбочава.

Според учени, химикалите, които замениха препаратите с хлор и бром, допринасят за глобалното затопляне много повече отколкото предишните вредни вещества. На това мнение е и Сюзън Соломон, учен в Масачузетския технологичен институт. В този момент те не нанасят големи щети, но се очаква до 2050 г. драстично да се увеличат и да дадат „голям принос“ в глобалното затопляне.

Озоновият слой все още е далеч от пълно възстановяване, а благодарение на индустрията, рисковете за него остават. Опасните химикали, които „ядат” озона, все още съществуват в атмосферата и допринасят за разширяване на озоновата дупка над Южното полукълбо. Освен това влияят върху климата, който в последните месеци става все по-необичаен и предизвиква сериозни климатични аномалии и бедствия по цял свят.

ООН на спешна среща заради промените в климата

ООН на спешна среща заради промените в климата

Пол Уогнър, професор по глобална екологична политика на университет в Америка казва, че откритието, че озоновият слой се възстановява, е „светла новина в иначе мрачната ситуация“, и изпраща послание на надежда към световните лидери, които ще се срещнат в края на месеца в Ню Йорк на срещата на върха на ООН за климатичните промени.

„Тази среща е много важна, защото светът е изправен пред един сериозен глобален екологичен проблем, а именно климатичните промени”, казва Молина, професор в Сан Диего и в Мексико. Седемдесет и една годишният учен споделя, че не мисли, че ще доживее деня, в който озоновия слой ще бъде напълно възстановен. Междувременно продължава да стои на дневен ред проблемът с вредните газове, които продължават да замърсяват атмосферата и са много опасни за здравето на хората.

В началото на седмицата Обединените нации обявиха, че атмосферните нива на въглеродния диоксид през 2013 г. са достигнали рекордни нива, като нарастването му в сравнение с 2012 г. е бил най — големият скок в последните три десетилетия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар