Кабинетът на Георги Близнашки се забърка в поредния скандал

Служебното правителство на Георги Близнашки лъсна в поредния скандал. Само за два месеца кабинетът раздаде 101 милиона лева субсидии на различни ведомства. Поведението на управляващите не показва по никакъв начин, че държавата ни е във финансов колапс.

Харчовете, които прави кабинетът на служебния премиер Георги Близнашки, напомнят на тези, които Пламен Орешарски направи в дните преди евроизборите. Щедрото раздаване на субсидии от страна на служебния премиер може да бъде оправдано с дълговете, които остави кабинетът "Орешарски", както и с актуализацията на бюджета, която предстои.

[caption id="attachment_423524" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки Кабинетът на Георги Близнашки с рекордни разходи само за месец[/caption]

Кабинетът на Георги Близнашки оправдава харчовете си с орязаните с 10% бюджети на различните министерства. Въпреки, че през август месец служебното правителство е било много сдържано относно отпускането на допълнителни средства за министерствата, през този месец поведението му е коренно различно.

Правителството на Георги Близнашки поставя рекорд на 17 септември, когато одобрява нови разходи в размер на 49,2 милиона лева. Само преди два дни правителството взе решение за отпускането на нови 12 милиона лева.

През първата седмица на септември месец бяха отпуснати 13,2 милиона лева. Дни по-късно бяха раздадени на министерствата нови 10 милиона лева.

Тревожното в случая е, че сред направените разходи от кабинета на Георги Близнашки има и такива, за които не става ясно защо се правят точно в този момент и дали са оправдани. Такъв е случаят с отпускането на близо 10 милиона лева за съдебната система. Не става ясно за какво са отпуснатите средства и как върви изпълнението на официално одобрения за тази година бюджет на съдебната власт.

Служебното правителство отпусна и милиони левове на общините на ГЕРБ. Реверанс получи и Столична община с 8 милиона лева за довършването на метрото, пише ПИК.

По всичко личи, че Румен Порожанов няма да спази обещанието си. Напомняме ви, че при идването си на власт той обеща дефицитът да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт, както предвиждат европейските норми. Това определено е невъзможно да се случи след отпуснатите 100 милиона от кабинета на Георги Близнашки.