Индия удари в земята САЩ, изпрати собствен спътник на Марс

Индия удари в земята САЩ, изпрати собствен спътник на Марс
5 (100%) 1 vote

Индия с първи спътник на Марс, удариха САЩ в земята

Индия успешно стартира свой спътник в орбитата на Марс. И показа на света, че при добро желание, желязна дисциплина и високоинтелигентни учени, мисията може да бъде изпълнена със сума, която си е направо мизерна, в сравнение с милиардите, наливани от САЩ и НАСА за същото.

Индийската нискобюджетна мисия за спътник до Марс успешно бе приключена. Той застана на орбита около Червената планета и изпълни, по думите на премиера Нарендра Мори, „почти невъзможната цел – спътникът да влезе в марсианска орбита още от първия опит. Марс мисията на Индия, наречена Mangalyaan, струва около 74 милиона долара, или три четвърти от бюджета на филма „Gravity“.

Индия се похвали със собствен спътник на Марс

Индия се похвали със собствен спътник на Марс

„Днес се пише историята. Смело тръгнахме към неизвестното и постигнахме почти невъзможното“, заяви индийският премиер Нарендра сред бурните аплодисменти в командния център на индийската организация за космически изследвания (ИСРО) в Бангалор, когато бе съобщено, че апаратът успешно е влязъл в орбита. Той добави, че иска да разшири 50 — годишната космическа програма на Индия.

Със спътника си в орбитата на Марс, Индия влезе в елитния клуб на космическите агенции с успешни мисии до Червената планета — след американската, руската и европейската. Индия е първата азиатска държава, която стигна до Марс. Опитът на Китай да напусне земната орбита през 2011 г. Бе неуспешен, Япония също се срина през 1999 година.

Космическата им програма  десетки пъти по-евтина от тази на САЩ

Космическата им програма десетки пъти по-евтина от тази на САЩ

„Поздравяваме ИСРО за пристигането на Марс“—написаха от НАСА в Twitter.

По-малко от 50 процента от 51-а международни мисии до Марс са успешни и никоя друга агенция не може да се похвали с постижение от първия си опит. Индия извървя дълъг път, след като изстреля първата изследователска ракета през 1963 г., от рибарско селище в Керала. Космическата програма на Индия постоянно предизвиква критики, че страната, в която живеят една трета от най-бедните хора в света, не може да си позволи космически изследвания.

Индийските учени изтъкват в отговор, че технологията, създадена за космическите програми, има практически приложения в области като дистанционно изследване, контролиране на наводненията, предупреждение за циклони, ракетни технологии и материали за науката.

Страната има солидна система за техническо и научно образование, която образова милиони софтуерни разработчици, инженери, лекари. Индийските авангардни космически технологии са разработени с по — ниски бюджети, а космическите мисии на страната са сред най-евтините в света. За сравнение — космическият апарат на НАСА, който се завъртя в орбита около Марс, струва почти десет пъти повече от индийския — 671 милиона долара.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар