ГЕРБ обмислят да въведат данък върху пенсиите, ако отново вземат власттаМярката на ГЕРБ е с цел по-голяма финансова самостоятелност на държавата

ГЕРБ обмислят да въведат данък върху пенсиите. Скандалната идея е заложена в предизборната програма на бившите управляващи и най-вероятно ще бъде изпълнена, ако те вземат властта след предсрочните избори на 5 октомври. Предложението пък е направено от Владислав Горанов, който по времето на управлението на ГЕРБ заемаше поста на заместник-министър на финансите.

[caption id="attachment_423451" align="alignright" width="300"]От ГЕРБ готвят секира за пенсионерите От ГЕРБ готвят секира за пенсионерите[/caption]

По думите му, подобна мярка е изключително наложителна, тъй като по този начин ще се постигне по-голяма финансова самостоятелност и стабилност за държавата ни. Новият данък се предвижда да бъде въведен след като таванът на възнагражденията на пенсионерите бъде премахнат. Припомняме ви, че докато бяха на власт, от ГЕРБ няколко пъти предлагаха да се увеличи данъчната тежест както върху лихвите от депозитите, така и върху пенсиите.

Тези предложения бяха обсъждани в различни етапи от управлението на партията, но до реализирането им така и не се стигна. Точно заради това в момента екипът, сформиран от Владислав Горанов, обсъжда да вкара в парламента проектозакон, който, ако бъде приет, да премахне тавана на пенсиите и след това всяко едно пенсионно възнаграждение да бъде обложено с данък десятък.

Казано по друг начин, таванът от 700 лева, който в момента е максимума за пенсионерите, ще отпадне, а в момента, в който това се случи, от ГЕРБ ще въведат и данъка от 10%. В момента минималната пенсия е в размер на 145 лева , което означава, че ако се въведе искането на ГЕРБ, данъкът от 10% ще изяде 14,5 лева от и без това скромната сума, предават от silnabalgaria.com.

Както знаете, от партията на Бойко Борисов направиха сериозни реформи именно по отношение на пенсионерите, които все още предизвикват спорове. ГЕРБ премахнаха Швейцарското правило при индексирането на пенсиите, което не се хареса на мнозина.