Минчо Празников, синоптик номер 1 в България, отхвърли твърденията, че тази зима ни очаква зверски студ

Минчо Празников е категоричен, че температурите у нас няма да падат до минус 40 градуса

Минчо Празников успокои духовете в България, като отхвърли твърденията, че ни очаква тежка арктическа зима. Синоптик номер едно в страната ни категорично заяви, че прогнозите на някои негови руски колеги, че тази зима температурите на Балканския полуостров ще паднат до минус 40 градуса, няма как да се реализират.

[caption id="attachment_423298" align="alignright" width="300"]Минчо Празников Минчо Празников[/caption]

Специалистът успокои, че такъв студ изобщо няма да свие държавата и зимата ще бъде нормална. Той отхвърли твърденията, че от Арктика ще нахлуят ледени ветрове, които ще вледенят страната. Минчо Празников все пак потвърди думите на БАН, че на места температурите през идващата зима ще стигнат до минус 30 градуса, но това ще се случи само в някои райони и мразът няма да трае повече от един-два дена. Подобни студове обаче са съвсем нормални за географската ширина, в която се намира България и в никакъв случай не могат да бъдат квалифицирани като анормални, категоричен е метеорологът.

Който припомни и зимните студове, които бяха обхванали страната преди две години, когато ледът по улиците на много градове и села не се разтопи чак до пролетта, припомнят от Агенция ПИК. Климатичният феномен Ел Ниньо пък, за който се тръби, че ще разбърка сериозно климата в цяла Европа всъщност ще се отрази единствено на държавите от Северна и Западна Европа, където в действителност ще нанесе сериозни климатични промени. Влиянието му обаче няма да достигне до България.

Минчо Празников зарадва малчуганите като обяви, че се очаква точно на Коледа и Нова година да има сняг, който ще образува достатъчна снежна покривка. Месец октомври пък ще бъде доста мек и подходящ за разходки и туризъм. В някои от дните му живакът ще стига дори до 22 градуса.