Европа натиска Сърбия да предаде Цветан Василев на българските власти

Престоят на Цветан Василев в Белград предизвика леко напрежение между Сърбия и Европа. Само задкулисна намеса на високопоставени европейски политици може да накара Белград да предаде банкера на българското правосъдие – коментира „България днес”. Източници на изданието са убедени, че издирваният от интерпол мажоритарен собственик на КТБ може да се озове на подсъдимата скамейка в София единствено ако страната получи ясна перспектива за членство в ЕС, което на фона на неяснотите с Косово и сериозната финансова криза изглежда почти невъзможно – отбелязва изданието. „Съществува такава възможност Белград да се опита да изтъргува Цветан Василев и за далеч по-скромни облаги като изгодн кредити за реформи в държавните сектори и международна помощ, подобна на тази за Гърция и Кипър” – коментира сръбската преса. „Докато това не стане или поне Сърбия не получи достатъчно гаранции от Европа, финансистът ще си стои на сигурно в Белград” – смятат сръбски журналисти.

[caption id="attachment_423224" align="alignleft" width="300"]Цветан Василев Ще изтъргува ли Сърбия Цветан Василев пред Европа?[/caption]

„Няма как иначе да си обясним факта, че Цветан Василев е единственият човек, издирван с червена бюлетина на Интерпол и пуснат на свобода с мярка за неотклонение „подписка”. В досегашната практика на съдебната система на Сърбия няма нито един такъв казус. Всички заподозрени са били изпращани в ареста, където очакват да мине процесът на екстрадицията. Това с българският милионер наистина е прецедент” – разкриват посветени. Повече от ясно е, че пачки с пари се раздават под път и над път, само и само Цветан Василев да не бъде тикнат „на топло”. В същото време банкерът продължава да защитава своята невинност. „Не съм откраднал парите на КТБ. Ще довърша започнатото докрай, защото това е моят кръст” – заяви в поредното си писмо Цветан Василев. Банкерът за пореден път се оплака, че е жертва на сценарий, чиято цел е той да бъде публично дискредитиран. В писмото си финансистът категорично отрича твърденията, че КТБ е пирамида.