Първият сняг образува 3-сантиметрова покривка на прохода Петрохан

Първият сняг в България вече не е само предположения, а факт.

3-сантиметрова снежна покривка е затрупала прохода Петрохан. Първият сняг в планината е завалял тази сутрин, а около 11 ч. снежната покривка на прохода вече е достигнала три сантиметра. Сайтът „Новините на Монтана” отбелязва, че пътният участък, който е станал жертва на първия сняг в страната е с дължина около два километра. Специалисти съветват в никакъв случай да не си позволявате да минавате през прохода с летни гуми, тъй като пътят все още не се опесъчава.

[caption id="attachment_423105" align="alignright" width="300"]Първият сняг образува 3-сантиметрова покривка на прохода Петрохан Първият сняг образува 3-сантиметрова покривка на прохода Петрохан[/caption]

Първият сняг не дойде само в страната ни, а затрупа и съседна Сърбия. Там снежната покривка в планината Копаоник, намираща се в източната част на страната вече е с няколко сантиметрова снежна шапка. Местният метеорологичен институт съобщава, че в ранните сутрешни часове термометрите на Копаоник, са сочели температури под нулата, пише БГНЕС. Планината Капаоник, която е част от национален резерват е популярна дестинация сред туристите, посещаващи Сърбия. В пределите на парка се намира и най-известният ски курорт в страната.

Дали първият сняг, който падна в България и съседна Сърбия ще потвърди прогнозата за ранната и апокалиптична зима, която ни очаква, предстои да разберем. По-рано днес в някои сайтове излезе информацията, че водещи метеоролози от НИМХ към БАН са прогнозирали, че се задава една от най-студените зими от 100 години насам. Прогнозата сочеше, че в края на декември и в края на януари ще ни затисне сериозна снежна покривка като на места преспите ще достигат до два метра, а температурите ще паднат до около минус 40 градуса. По-късно обаче излезе опровержение на тази прогноза. Едва ли някой може да прогнозира от толкова рано каква има ще ни затисне.

Факт е обаче, че днес в деня, в който настъпи астрономическата есен, над България се изсипа и първият сняг.