Тежкият зимен апокалипсис ще ни застигне през декември

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН алармират, че се задава зимен апокалипсис.

Страховитата прогноза за задаващия се зимен апокалипсис е изготвена от водещи метеоролози от НИМХ към БАН. Според дългосрочните данни, анализирани с известна условност, зимата, която ще ни застигне тази година ще е най-снежната и студена зима в България през последния век. Задаващият се зимен апокалипсис ще притисне по-голямата част от страната още в края на декември. Адската снежна покривка вероятно отново ще изненада институциите, които преди падането на снега винаги твърдят, че са готови, но на практика снегът винаги ги изненадва. Предварителната прогноза сочи, че зимният апокалипсис ще отхлаби леко възела едва в средата на февруари.

[caption id="attachment_423073" align="alignright" width="300"]Тежкият зимен апокалипсис ще ни застигне през декември Тежкият зимен апокалипсис ще ни застигне през декември[/caption]

Пожалени от зимния апокалипсис ще бъдат само южните части по родното Черноморие. Прогнозата сочи, че най-интензивен ще бъде снеговалежът около 31 декември и в края на януари. На места снежните преспи ще достигнат два метра. Метеоролозите очакват смразяващи минусови температури през януари – около минус 40 градуса. От НИМХ към БАН припомнят, че най-ниската температура регистрирана през януари в България е била минус 38.3 градуса. Смразяващата температура е измерена през 1947 г. в Трън.

В 05:29 ч. тази сутрин настъпи астрономическата есен. Тази година есента ни донесе и рязко застудяване, което ще се задържи по нашите ширини и през следващите дни. Очакванията на метеоролозите са да завали сняг по планините. За днешния ден е обявен жълт код за цялата страна заради очакваните силни ветрове. Междувременно от Столична община успокоиха, че следят нивото на всички реки и водоеми на територията на София. Под особено наблюдение са критичните участъци и ниските места в града. Екипи на дирекция „Сигурност” вече работят по почистването на шахти по булевардите „П. Ю Тодоров” и „България”, както и ул. „Цветна градина”. Заради обявения жълт код за силен вятър, от НИМХ към БАН съветват хората да приберат недобре закрепените предмети от прозорците и терасите, пише pik.bg.