Пенсиите ще трябва да бъдат намалени от новите управляващи, без значение кои са теПенсиите ще намалеят заради решение на правителството на БСП, ДПС и Атака

Пенсиите най-вероятно ще бъдат намалени догодина. Експерти предупреждават, че размерът на възнаграждението за най-възрастните ще трябва да претърпи промяна и то в отрицателна посока. А причина за това е решение, взето от вече бившите управляващи от БСП и ДПС, подкрепени от Атака. Както знаете, те върнаха така нареченото "Швейцарско правило" при индексирането на пенсиите.

[caption id="attachment_423044" align="alignright" width="300"]Пенсиите може да бъдат намалени заради Швейцарското правило Пенсиите може да бъдат намалени заради Швейцарското правило[/caption]

Което ще рече, че парите на възрастните са тясно вързани с инфлацията и се променят спрямо нея. Тя има 50% тежест във въпросното правило. Другият фактор, който е от значение, е ръстът на осигурителния доход. В настоящата ситуация обаче той няма как да компенсира дефлацията. Поради тази причина размерът на пенсиите ще трябва да бъде намален догодина, научиха от "24 часа".

Този проблем вече е бил подложен на обсъждане в Консултативния съвет, оглавен от социалния министър Йордан Христосков. На него са били обсъждани възможните реформи, които да бъдат предприети, за да бъде разрешен проблемът. В крайна сметка след консултации, продължили с часове, се е стигнало до четири варианта за справяне със ситуацията.

Първият от тях е пенсиите да се замразят за период от една година без да бъдат нито намалявани, нито увеличавани. Този подход вече беше използван по време на управлението на ГЕРБ от тогавашният министър на финансите Симеон Дянков. Вторият и третият вариант са идентични и предвиждат формулата за изчисляване на пенсиите да бъде дописана, а това може дори да доведе до леко увеличение на парите за пенсионерите.

Четвъртият и най-неприемлив вариант, е размерът на пенсиите да бъде намален. Това решение ще бъде взето от управляващите в следващия Парламент, които ще бъдат определени на предсрочните избори на пети октомври.