Младият футболист издъхна на терена!

По време на футболен мач почина 16-годишно момче. То е бил футболист в испански тим. 16-годишният Естебан Л.М. в края на първото полувреме на срещата между юношеските отбори Еспинардо и Каравака е паднал на земята. Линейката е пристигнала след около двадесетина минути, но не е могла да спаси момчето. Причината за ужасната драма не е ясна, но смъртта му се описва като внезапна.

В публиката е бил и бащата на момчето, който е гледал мача. Шефът на клуба разказал, че са направили всичко, за да спасят футболиста, но не са успели да помогнат. По телефона те са получавали инструкции от лекарите, правили са масаж на момчето на сърцето му, направили са му дишане уста в уста, но всичко е било без резултат. След като докторите и линейката са пристигнали, момчето вече е било починало.

[caption id="attachment_423031" align="alignright" width="300"]футболист Футболистът е бил съвсем млад, едва на 16 години[/caption]

Според президента на клуба Естебан Лухан наличието на дефибрилатор наблизо е могъл да даде по-голям шанс 16-годишния Естебан да оживее.

Припомняме, че смъртта на футболистите на терена не е прецедент. Преди две години по време на мач умира 25-годишния полузащитник на италианския отбор „Ливорно” Пиермарио Морозини. Н два пъти той се опитал да се изправи след припадъка, но без успех. Лекарите му правят сърдечен масаж и играча е откаран в най-близката болница в състояние на кома. Малко по-късно италианския полузащитник умира. В кариерата си надеждния футболист играе за много известни отбори.

На терена почина и 45-годишния футболист Георги Цветанов. Той е бивш играч на Спартак Плевен, но ритал за Тръстеник 2 в Плевенската „Б” група. Дежурният лекар само констатирал смъртта на играча, който преди това вкарал своя победен гол. Според медиците става въпрос за масивен инфаркт.

Медицинските лица от цял свят обаче са категорични, че вредните хапчета са една от причините смъртта сред професионалните играчи на терена да е все по-честа. Според шефовете на тимовете обаче стимулиращите вещества са начин за постигане на успехи, защото с тях идват и огромните печалби, а без тях-безпаричието. На всеки е ясно, че мръсната машина на съвременния спорт се „храни” с живота на хората и поради това няма кой да я спре. Примерите са безкрайни.