Чудо! Озоновата дупка се затваря

Чудо! Озоновата дупка се затваря
5 (100%) 1 vote

Озоновата дупка се затваря, наблюдават възстановяване на озоновия слой на планетата

Огромната озонова дупка бавно, но сигурно се затваря, твърдят учени от ООН. Тази обнадеждаваща новина за бъдещето на планетата е оповестена от учени, занимаващи се с околната среда. Усилията на страните за елиминиране на веществата, разрушаващи озона, вече дават положителен резултат.

Изпълнителният директор на програмата за околна среда на ООН Акен Стейнър заяви, че озоновия слой е на път да се възстанови до средата на века. Той нарече усилията на отговорните държави за премахване на веществата, които разрушават озона „един от най-успешните примери за международни колективни действия за справяне с феномена на глобалните екологични промени“.

Учените са категорични, че когато светът се обедини, може да се справи с вредните за планетата ни екологични кризи.

За първи път след 35 години, учените могат да потвърдят статистически значимо и устойчиво нарастване на озона в стратосферата, което предпазва планетата от слънчевата радиация, причиняваща рак на кожата, нанася щети на реколтата и предизвиква много други проблеми, пишат от idividi.com.mk.

От 2000 до 2013 г., нивото на озон се е увеличил с четири процента, коментира Пол Нюман, учен от НАСА. Той е председател на група от 300 учени, която прави оценка на всеки четири години, а докладът се публикува Обединените нации.

Озоновата дупка се затваря

Озоновата дупка се затваря

„Това е победа и за дипломацията, и за науката. Факт е, че ако желаем, можем заедно да работим”, — казва химика Марио Молина. През 1974 г. Молина и Шерууд Роланд написаха научно изследване, с което се излага проблема с озоновата дупка. Те през 1995 г. дори получиха Нобелова награда по химия за техния труд.

Озоновият слой изтъня още от края на 70-те, години, а заради глобалното затопляне човечеството бе заплашено от еко катастрофа. Използваха се препарати, които освобождаваха хлор и бром, причина за унищожаване на молекулите на озона във въздуха и за отварянето на огромна озона дупка. В доклади на ООН оценката на ситуацията бе плачевна — без обединение на държавите за решаване на този проблем, до 2030 г. на година ще има по два милиона нови случаи на рак на кожата в света. В момента, в който учените „включиха алармата”, страните по света сключиха договор от 1987 г., с който се забрани използването на подобни препарати. Днес нивата на тези химикали, намиращи се между 48 и 80 км над земята, са значителна намалели. За сметка на това нациите са изправени пред нов проблем – как да се справя с новите отрови, които индустрията използва и които водят до глобално затопляне на планетата и я унищожават отвътре.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Чудо! Озоновата дупка се затваря”

  1. да

    сеп. 23. 2014

    Абе затваря се- да. Озоновата дупка пулсира- никога не се затваря. И това се знае от половин век.

Добавете коментар